Kultura Kultura

OD 10. DO 17. KOLOVOZA

Ovog petka počinje 24. Sarajevo Film Festival: i dva hrvatska filma u utrci za Srce Sarajeva

OD 10. DO 17. KOLOVOZA
Od deset naslova iz šire regije, za Srce Sarajeva se natječu 'Mali' Antonija Nuića i 'Sam samcat' Bobe Jelčića koji će u Sarajevu imati regionalnu premijeru.

Rekordne brojke obilježit će 24. izdanje Sarajevo Film Festivala koje se održava od 10. do 17. kolovoza. Čak 266 filmova iz 56 zemalja u 18 programa, od čega 52 svjetske i 23 međunarodne premijere, kao “presjek najboljih ostvarenja regije, Europe i svijeta“.

“Svatko će naći za sebe nešto u čemu će moći uživati“, jamči direktor SFF-a Mirsad Purivatra. Festival u idući petak otvara “Hladni rat“ oskarovca Pawela Pawlikowskog, ljubavna drama iz hladnoratovskih pedesetih, snimljena i u Splitu, a nagrađena za najbolju režiju u Cannesu.

Najpopularniji program Sarajeva, “Open Air“, općenito donosi jake, nagrađivane naslove iz Cannesa, poput “Divljeg života“, redateljskog prvijenca glumca Paula Dana prikazanog u Tjednu kritike (subota), zatim “Svi znaju“ dvostrukog oskarovca Asghara Farhadija s Javierom Bardemom i Penelope Cruz u glavnim ulogama (nedjelja), “Kapernaum“ Nadine Labaki, ovjenčan priznanjem canneskog žirija (ponedjeljak), “Dogmana“, novog filma Mattea Garronaea, dobitnika nagrade za najboljeg glumca (utorak), te “Anđela“ Luisa Ortege (srijeda) i “Potoni ili plivaj“ Gillesa Lellouchea (četvrtak).

Pawlikowski i Farhadi, uzgred, dolaze u Sarajevo kao posebni gosti (potonji će predsjedavati žirijem Takmičarskog programa), a stižu i glumci “Dogmana“ Marcello Fonte te Edoardo Pesce. U Sarajevu će se naći i veliki turski režiser Nuri Bilge Ceylan (“Bilo jednom u Anatoliji“) kao gost programa “Posvećeno“.

Ceylan i Nijaz Hastor su dobitnici počasnog Srca Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti te će, kao takvi, naslijediti Angelinu Jolie, Roberta De Nira, Benicija Del Tora, Gaela Garciju Bernala, Stevea Buscemija, Jafara Panahija, Mikea Leigha, Belu Tarra, Danisa Tanovića...

S druge strane, za nagradu Srce Sarajeva u kategoriji igranog filma natječe deset naslova iz šire regije, uključujući dva iz Hrvatske i jednu hrvatsku koprodukciju. To su friški pobjednik Pule “Mali“ Antonija Nuića i “Sam samcat“ Bobe Jelčića koji će u Sarajevu imati regionalnu premijeru, odnosno “Teret“ Ognjena Glavonića s Leonom Lučevom u glavnoj ulozi.

Hrvatski film se natječe i u kategoriji najboljeg kratkog filma i dokumentarca. U prvoj kategoriji naš je predstavnik “Smrt bijela kost“ Filipa Mojzeša, središnji dio omnibusa “Duboki rezovi“ koji će se također prikazati na festivalu, a u drugoj “Srbenka“ Nebojše Slijepčevića i “90 sekundi u Sjevernoj Koreji“ Ranka Paukovića. Tu su i koprodukcijski dokumentarci, poput “Ikea For YU“ Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, “Sestre“ Zdenka Jurilja i “Okupirani bioskop“ Senke Domanović.

Naslovnica Kultura