Kultura Kultura

Najveći grčki kompozitor

Hospitaliziran Mikis Theodorakis: autor kultne skladbe 'Grk Zorba' pretrpio je srčani udar u 93. godini

Najveći grčki kompozitor

Mikis Theodorakis, jedan od najslavnijih grčkih kompozitora, autor glazbe za kultni film "Grk Zorba" hospitaliziran je nakon srčanog udara, no izvan je životne opasnosti, objavila je u nedjelju grčka novinska agencija Ana. 

Theodorakis (93) je "u petak prevezen u atensku bolnicu nakon što se žalio na snažnu bol u grudnom košu i na nepravilan srčani ritam", piše Ana.

Liječnici su izvijestili da je Theodorakis izvan životne opasnosti, no zbog kompozitorovih poznih godina medicinsko osoblje i dalje je na oprezu.

U svijetu najpoznatiji po glazbi koju je komponirao za film "Grk Zorba" 1964., Theodorakis je imao plodnu karijeru.
 


Sirtaki, koji su u filmu proslavili glumci Anthony Quinn i Alan Bates popularna je plesna glazba utemeljena na grčkom folkloru.

Theodorakisov glazbeni opus čine oratoriji i simfonije, ali ga je oduvijek najviše privlačila tradicionalna grčka glazba. 

Smatra se važnom osobom u grčkome političkom životu. Kao član pokreta otpora tijekom nacističke ere i grčkoga građanskog rata, a nakon Drugoga svjetskog rata i kao borac protiv vojne diktature od 1967. do 1974., bio je proganjan, zatvaren i mučen.

Njegova je glazba u Grčkoj neko vrijeme bila zabranjena. 1974. vraća se u demokratsku Grčku i od tada je jedan od kreatora njene politike.

Rođen je 1925. na grčkome otoku Hios.
 

 

Naslovnica Kultura