Kultura Kultura

Srijeda, 21 h

Mamodrama u Podrumima: 'Da kraj bude lijep' na 64. splitskom ljetu

Srijeda, 21 h

Monodrama Mohameda El Khatiba "Da kraj bude lijep" u izvedbi Roberta Waltla i režiji Ivice Buljana gostovat će na Splitskom ljetu, u Dioklecijanovim podrumima, ove srijede u 21 sat. Predstava je nastala u produkciji ljubljanskog Mini teatra i koprodukciji s Mestnim gledališčem Ptuj te zagrebačkim Novim kazalištem.

Mohamed El Khatib francuski je autor marokanskih korijena koji je u samo godinu dana postao otkriće francuskog teatra.
"Da kraj bude lijep" zamislio je i počeo pisati na osnovi razgovora s vlastitom majkom. Majčina smrt 2012. godine prebrzo je zaustavila tako zamišljen projekt, pa je drama dovršena u formi kolaža novinskih isječaka, transkripcija elektronskih, telefonskih poruka i razgovora, videa, kao i kratkih dijaloga s ocem.

Ovaj dirljivi spoj fiktivnog i dokumentarističkog bavi se pitanjima obitelji, države, jezika, ali i intimnih uspomena i tuge. U konačnici nastaje potresna narativna forma, na trenutke iznimno bolna, ali istovremeno puna humora i duha. Po riječima redatelja Buljana, El Khatib nas "sve postavlja s dvije strane nevidljive crte koja dijeli one koji su izgubili od onih koji će majku tek izgubiti i patiti zbog toga".

Tekst "Da kraj bude lijep" je 2016. nagrađen jednom od najznačajnijih dramskih nagrada u Francuskoj, Grand Prix de Littérature dramatique.

Robert Waltl, renomirani slovenski glumac i redatelj nastupio je kao glumac na različitim jezicima širom svijeta u više u 1500 izvedbi te režirao 60 predstava u slovenskim, hrvatskim i europskim teatrima. Redatelj i dramaturg predstave Ivica Buljan potpisuje i izbor glazbe, a scenograf je Mark Požlep. Predstava se igra na hrvatskom jeziku u prijevodu Ivice Buljana. R.K.

Naslovnica Kultura