Kultura Kultura

U 96. godini

Preminuo Živko Gattin, prvi fotoreporter Slobodne Dalmacije i čuveni agronom koji je preporodio dolinu Neretve

U 96. godini

Napustio nas je dr. Živko Gattin (1923. - 2018.), čuveni agronom poznat po tome što je preporodio područje Neretve sadnjom agruma, i prvi fotoreporter "Slobodne Dalmacije" u povijesti ove novine koji je je svojim fotografijama oslikao njene brojeve još u pojati na Mosoru. Novinarenja u Mihanovića stajama, u ilegali, iznad okupiranog, porobljenog Splita - prisjetio se u intervjuu kolegi Damiru Šarcu.

"Dvi su kamene kućice bile, u jednoj smo uredili redakciju, a u drugoj štampali ‘Slobodnu’ na stroju za ciklotisak. Poslije se raspačavala od ruke do ruke po okupiranom i oslobođenom teritoriju u Drugom svjetskom ratu. Bio sam zadnji put na pojati 1947. godine, kad sam se uspeo i na vrh Ljubljan".

Dr. Živko Gattin: Za čitanje ‘Slobodne’ se strijeljalo!

Gattinova fotografija ulaska partizana u Split 26. listopada 1944., nezaobilazni je dio kolektivne memorije koja će nas uvijek podsjećati na hrabre antifašiste koji su porazivši naciste, fašiste i njihove domaće pomagače, udarili temelje hrvatskoj državnosti.

Živko Gattin je, netom što je maturirao - 1942. godine, pobjegao iz okupiranog Splita u partizane, na Svilaju, Mosor i Dinaru, gdje je fotografirao bitke svojih suboraca za oslobođenje Dalmacije. Pred objektvom njegovog aparata našao se i sam vrhovni komandant Josip Broz Tito, kojeg je snimao u Drvaru i na Visu, ali i druge značajne ličnosti NOB-a poput pjesnika Jure Kaštelana.

Osnivač foto-sekcije "Slobodne Dalmacije" ostao je na njenom čelu do kraja rata - svibnja 1945. godine. Organizirao je tim povodom i izložbu pod nazivom "Narod Dalmacije u borbi za oslobođenje“.

Tita je snimao s Randolphom, Churchillom i Saharovim, a portretirao je i američkog novinara Waltera Bernsteina, poznatog holivudskog filmskog i televizijskog scenarista i producenta, prvog novinara koji je intervjuirao maršala, s ratišta izvještavao za američki vojni tjednik “Yank“ i na taj način širio istinu o junačkoj borbi partizana protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja.

Živko Gattin kasnije odlazi u Zagreb i postaje šefom Centra za fotodokumentaciju Odjela za štampu Sabora RH, prve hrvatske fotoagencije. Ubrzo napušta fotografiju i upisuje Agronomski fakultet te odlazi na daljnje školovanje u SSSR.

Kolege iz "Slobodne" su mu se za činjenicu da je uvijek živio za novinu i da je pokrenuo fotosekciju koja je iznjedrila cijeli niz majstora fotografije od kojih su neki izgradili i međunarodne karijere, odužila nagradom za životno djelo.

Još prije Drugog svjetskog rata, Gattin se strastveno bavio fotografijom; snimajući poznate i anonimne Splićane i gradske prizore iz svakodnevnog života. S jednakom strašću bavio se i svojom profesijom - agronomijom.

Teško je danas zamisliti dolinu Neretve bez mandarina, tolike obitelji od njih žive generacijama, a upravo je Gattin taj koji je, nakon dragocjenog iskustva kojeg je stekao u Sibiru, poučio težake kako će ih uzgajati. Živko Gattin bio je počasni član Kuće hrvatskog fotonovinarstva.

Naslovnica Kultura