Kultura Kultura

Splitsko ljeto

'Ovaj grad će razumjeti jer je imao svog Carusa i gadno mu se narugao, svojih se redikula nikad nije odrekao': Dolenčić s oduševljenjem dovodi 'Famoznu' pred Splićane

Splitsko ljeto

Često sam pjevala u predstavama, ali, ovo mi je prvi put u karijeri da se ne moram brinuti oko toga hoću li griješti - jer i moram griješiti, kaže Anja Šovagović Despot

Glumačka družina Histrion nastupit će ove nedjelje u sklopu Splitskog ljeta s predstavom "Famozna" u 21, u zgradi HNK Split.

"Famozna" je glazbena komedija koja se temelji na istinitoj priči o astronomskom uspjehu najgore operne pjevačice na svijetu. Premijerno je izvedena 2005. u Repertoarnom kazalištu iz Birminghama, a radnja joj je smještena u New York 40-ih godina. Autor drame je Peter Quilter.

Predstava tematizira život i karijeru Florence Foster Jenkins, entuzijastične sopranistice i bogate nasljednice koja je postala slavna zbog svoje potpune pjevačke nesposobnosti.

Publika ju je voljela prije svega zbog zabave, a mnoge slavne osobe bile su njezini vjerni obožavatelji i prijatelji. U dobi od 76 godina Florence se napokon ispunio san, te je 25. listopada 1944. nastupila u newyorškom Carnegie Hallu. Ulaznice za njezin koncert bile su tjednima prije rasprodane, a dvije tisuće ljudi ostalo je pred vratima. Mjesec dana nakon koncerta je preminula.

Ova je bizarna priča ovjekovječena i na filmskom platnu 2016. u režiji Stephena Frearsa s Meryl Streep u ulozi Florence. Dolenčić je "Famoznu" režirao uz živu klavirsku pratnju mladog pijanista Fabijana Komljenovića koji prati urnebesno "pjevanje“ i maestralnu interpretaciju Anje Šovagović Despot u glavnoj ulozi.

Zapitali smo redatelja kako je sagledao Florence Foster Jenkins za koju su govorili da je vesela, entuzijastična i topla osoba, ali također i ridikulozna, te su joj prišili i više medicinskih dijagnoza.

- U Histrionu, u Zagrebu, s Anjom i sjajnim kolegama radio sam tu predstavu po drugi put. Prvi put postavio sam je u SNG Maribor, prije dvije godine. I kako u Sloveniji, tako i u Hrvatskoj - život i djelo te neobične Florence izaziva nepodijeljenu radost, oduševljenje, simpatiju, smijeh, ali ne podsmijeh, iskrene aplauze na otvorenoj sceni.

Upravo kako je to bilo i kada je Florence nastupala. Možda je tome tako što i glumica koja je igra iskreno doživljava i sve ulaže da arije koje objektivno ne može otpjevati zvuče potpuno autentično falš. Moraš biti sjajna glumica i imati tu hrabrost za stati pred ljude i pjevati Adelu, Kraljicu noći, Carmen i Dalilu, kaže Dolenčić i dodaje:

- Moraš se doista naći oči u oči i u koži Florence. Ona je htjela ljudima dati radost, glazbu, veselje, reći im da ne moraš u svijetu biti stalno najbolji, stalno prvi, da nije sve podređeno mjerilima čije se letvice dižu sve više i više. Bile su to tada teške godine,1944., Normandija, još se ne nazire kraj užasnog rata.

Dištonavanje u vrijeme užasa

U Ameriku dolaze brodovi i brodovi prepuni poginulih mladih ljudi, financijska je kriza, neizvjesnost... Zar ne zvuči poznato? I u toj cijeloj buci užasa jedna osoba prekrasno i iskreno vrišti arije samouvjereno i hrabro, diže moral, gradi oko sebe jedan svijet u kojem nema banaka, nema zloće, nema jala.

Samo ljubav, čak i prema onima koji joj se rugaju. Bila je i veliki mecena, pomagala mladim glazbenicima, ostavila muzičku školu za sobom.

I sve je potrošila za neku nestvarnu ljepotu nemjerljivu postojećim glazbenim, ili umjetničkim kategorijama. I na kraju, potrošila je i sebe samu. Veselim se da će "Famozna" igrati u Splitu, gradu koji je imao svog Carusa i gadno mu se narugao, ali i gradu koji se svojih oriđinala, kojih je sve manje, nikada nije odricao - zaključuje redatelj.

Anja Šovagović Despot u ovoj komediji igra glavnu ulogu. Za nju je poznato da zna pjevati, pa nas je zanimalo kako je učila pjevati loše. Meryl Streep je, naime, kazala da je to veoma lako.

- Pa jest, lako je kada si svjestan toga da ariju Kraljice noći nipošto ne možeš izvesti. Često sam pjevala u predstavama, ali ovo mi je prvi put u karijeri da se ne moram brinuti oko toga hoću li griješti - jer i moram griješiti.

Ipak, nije bilo posve jednostavno. Zbog ove uloge morala sam steći određenu pjevačku kondiciju, a uvježbavala me Martina Tomčić. U početku smo radile jako ozbiljno, a kasnije smo umirale od smijeha - zbog mene i moga pjevanja, kaže glumica koja je Florence također doživjela kao vedru, humanu osobu sa silnom karizmom koja je, dakako, bila nedovoljna za kvalitetan pjevački nastup. Uz Anju Šovagović Despot nastupaju još Zoran Gogić, Ivana Lazar, Fabijan Komljenović, Vanja Matujec i Marija Sekelez.

 

 

Naslovnica Kultura