Kultura Kultura

splitsko ljeto

Večeras će na Sustipanu govoriti tijela: atraktivni 'Tartuffe' stiže pred Splićane

splitsko ljeto

"Staging a play: Tartuffe" naziv je inovativnog prijevoda kanonskog Molièreova teksta u suvremeni ples, a sve u koreografiji i režiji Matije Ferlina i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla.
Splitska publika imat će ga priliku gledati u sklopu Baletnih večeri na Sustipanu 64. splitskog ljeta, u srijedu, 25. srpnja, s početkom u 21.30.

Nakon što je 2015. godine na plesni pokret preveo "Staklenu menažeriju" Tennesseeja Williamsa, za što je osvojio nagradu za najbolju predstavu na 8. bijenalu suvremenog plesa u Sloveniji, Matija Ferlin koncept "Staging a play" primijenio je i na "Tartuffea" prekodiravši jezični vokabular u tjelesni.
Na taj je način kreirao kompleksnu scensku igru, pri čemu tijelo u pokretu ne pokušava dosegnuti razinu verbalne komunikacije, nego omogućiti novu dimenziju kazališnog dijaloga između izvođača, djela i publike te uvući gledatelja u čarobnu atmosferu glazbenih i vizualnih podražaja.

Matija Ferlin hrvatski je izvođač, koreograf i redatelj, koji je diplomirao na School for New Dance Development u Amsterdamu. Bavi se istraživanjem i reartikulacijom raznih koncepata izvedbene umjetnosti i novih medija. Izvodio je i predstavljao svoja djela u sklopu brojnih europskih i američkih festivala. Dobitnik je niza nagrada i priznanja za svoj rad, a newyorški časopis V-magazine ubrojio ga je 2011. u najistaknutije svjetske koreografe.

U predstavi nastupaju: Petra Chelfi, Andreja Jandrić, Domagoj Janković, Darko Japelj, Sintija Kučić, Marin Lemić, Roberta Milevoj, Petra Valentić, Eva Kocić, koji su ujedno i koautori koreografije. Autorski tim, osim redatelja i koreografa Ferlina, čine, među ostalima, dramaturginja Jasna Jasna Žmak, scenograf Mauricio Ferlin, autori glazbe Luka Prinčič i Matjaž Predanič, te kostimografi Matija Ferlin i Desanka Janković.

Naslovnica Kultura