Kultura Kultura

od 24. do 28. srpnja

Večeras počinje 8. Postira Seaside Film Festival: Kratko je Postirama definitivno slatko

 od 24. do 28. srpnja
Festivala kratkog filma nema puno u Hrvatskoj, i mi se osjećamo vrlo ugodno u toj niši koju smo izbrali. Očito je da se tako osjećaju i naši gosti i naša sve brojnija publika.

Malo otočko mjesto Postira od ovog utorka do subote ponovno će ugostiti najbolje iz domaće i strane kratkometražne produkcije, mahom premijere. U svom osmom izdanju Postira Seaside Film Festivala u pet dana vjernoj publici besplatno donosi 40-ak kratkiša koji će se prikazivati u kinu pod nebom na kogulama popločanoj postirskoj Pjaci.

Od 14 stranih naslova iz međunarodnog programa koji se bore za nagradu publike Zlatna srdela, izdvajaju se novozelandski “The World In Your Qindow“, laureat najpoznatijeg festivala kratkog filma Clermont-Ferrand), zatim britanski “Wave“ oskarovca Bena Clearyja čiji je “Stutterer“ prikazan na prošlogodišnjem PSFF-u, te kenijsko-njemački film “Watu wote“, nominiran za Oscara.

Natjecateljski program zatvara francuski “Earth Hour“ Laurenta Firoda, rado viđenog postirskog gosta čije crne komedije bračka publika obožava. Jednom kad dođu u Postira na festival autori nastavljaju dolaziti iz godine u godinu.

- Da, mnogi autori nam se vraćaju, ili svojim filmom ili osobno. Izgleda da tko jednom gostuje na PSFF-u ostaje zaljubljen na duže vrijeme. U tom kontekstu ne možemo ne spomenuti francuskog autora Laurenta Firoda koji je sa svojim novim filmom sad već peti (!) put na festivalu. I svaki put kao gost festivala osobno predstavlja svoje sjajne filmove, tako da je u Postirima već doma. I to doslovno, jer u Postirima već ima prijatelje s kojima je u kontaktu cijele godine. Jednom je prilikom rekao da napokon ima motivaciju za snimiti barem jedan film svake godine: tako da ga može prijaviti za PSFF.

Jedan drugi Francuz, Jimmy Bemon, režiser filma iz programa PSFF-a 2015., nakon par dana provedenih u Postirima na festivalu mrtav ozbiljan nas je upitao: “Vi znate da živite u raju, je li tako?“. Naravno da je to idealiziran i romantiziran pogled na život ovdje, ali poruka je jasna. Mislim da je riječ o kombinaciji faktora zbog kojih PSFF predstavlja užitak za sve goste i posjetitelje – govori nam Daniel Šantić koji se od početka nalazi u ulozi organizatora PSSF-a zajedno s Markom Valićem.

- Kao prvo, riječ je o festivalu kratkog filma, bez prejakih svjetla reflektora, crvenih tepiha i ostalih pretjerivanja. Nema prevelike pompe, ali unatoč opuštenoj atmosferi, s profesionalnog aspekta sve se realizira na visokoj razini. To odgovara većini autora, a i publika se tu osjeća dijelom priče; između organizatora, publike, filmova i autora ovdje nema nepremostivih barijera, svi smo na pet dana “ekipa“ koja uživa u dobrom filmu.

To je nešto što uglavnom odgovara “pogledu na svijet“ nezavisnih autora, koji su dodatno oduševljeni kad vide 300 do 400 ljudi na svakoj projekciji, i kad vide kako ta naša sjajna publika reagira na njihove filmove. Naposljetku, entuzijazam, ljubav i dobra volja manifestira se u svakom aspektu organizacije festivala. Kad ovome pridodamo i činjenicu da se festival događa ljeti, pod vedrim nebom, na prekrasnim lokacijama, u lijepom otočkom mjestašcu… tko ne bi poželio (opet) doći – pita se Šantić.

Trećeg dana festivala direkcija festivala najavljuje fokus program. Tema “suprotnosti“, koju na različite načine obrađuju četiri filma iz ovogodišnjeg fokusa, aktualna je i životna: stari nasuprot mladima, starosjedioci nasuprot došljacima, jedna skupina (selo, nacija, vjera) suprotstavljena drugoj… ova se tema provlači i u brojnim drugim filmovima ovogodišnjeg programa, a na publici je da otkrije hoće li se suprotnosti pomiriti ili prerasti u sukob.

Četvrti dan je, pak, rezerviran za kratke hrvatske filmove koje predvodi nagrađivani “U plavetnilo“ Antonete Alamat Kusijanović. Neki smatraju da je kratkometražni hrvatski film bolji od dugometražnog, no Šantić smatra da je nezahvalno uspoređivati ove dvije forme.
- I u jednoj i u drugoj ima dobrih i manje dobrih uradaka. Hrvatski film uopće zadnjih godina bilježi niz uspjeha na svjetskoj sceni. Mnogi filmovi dobitnici su brojnih nagrada, kao npr. “U plavetnilo“ kojeg ćemo gledati i u Postirima, a koji je osvojio lanjsko “Srce Sarajeva“, posebno priznanje na Berlinaleu itd. Svakako, hrvatski film dobro stoji, i to nas kao zaljubljenike u film veseli. Nadamo se da će tako i ostati – kaže Šantić.

Konačno, dvodnevni off-program “Midnight shorts“ sa 17 domaih i stranih kratkiša odvijat će se opet u kultnoj postirskoj uvali Prja, u borovoj šumi tik do mora, 25. i 28. srpnja. Iako festival raste, organizatori nisu razmatrali Postira pretvoriti u festival dugometražnog filma, odnosno drže se one kratko-slatko.

- Dugometražni film u prvom redu znači veću popularnost i prestiž, ali nama to nisu primarne kategorije. Nama je zapravo izazov popularizirati manje prisutnu formu kratkog filma, i zadovoljstvo nam je kad vidimo da smo u tome poprilično uspješni. Imati 300 do 400 gledatelja na projekcijama kratkometražnih filmova velika je stvar i za veće festivale u gradskim sredinama, a u malim Postirima to je postalo normalno. Zahvaljujući sigurno i PSFF-u, ovdje cvate ljubav prema filmu, čak i u ovoj manje popularnoj formi.

Svake godine imamo i filmsku radionicu, u kojoj se i velik broj mladih zarazi ljubavlju prema kratkom filmu. A ovoj misiji doprinose i gostovanja PSFF-a: u Veloj Luci već nekoliko godina surađujemo s udrugom Likovno stvaralaštvo Vele Luke i tamo predstavljamo dio svog festivalskog programa. Ove godine surađujemo i s “Kinom Mediteran“, koji je ugostio naš festival u Bolu i u Supetru. Festivala kratkog filma nema puno u Hrvatskoj, i mi se osjećamo vrlo ugodno u toj niši koju smo izbrali. Očito je da se tako osjećaju i naši gosti i naša sve brojnija publika. Kratko je definitivno slatko!

Naslovnica Kultura