Kultura Kultura

NASTAVAK MATANIĆEVE SERIJE

Na pulskom festivalu pogledali smo prvu epizodu druge sezone 'Novina': Vrijeme je za politički ragbi i krvave nosove

NASTAVAK MATANIĆEVE SERIJE
'Ja sam majstor za rokanje na otvorenom polju. Šah igra je gotova, vrijeme je za ragbi i krvave nosove', najavljuje predsjednički kandidat Tomašević (Dragan Despot) još mračniji i brutalniji ton serije. Politički ragbi-meč tek počinje u 'Novinama 2', a da će do konačnih izlaznih anketa biti krvi, ne nužno iz nosova, ilustrira scena u kojoj jedan prilično bitan lik serije biva nastrijeljen iz snajpera. Matanić ponovno novine režira filmski. Neke stilizacije iz prve sezone Matanić je izbacio (usporeni pokreti i krupni planovi uranjanja lica glavnih likova u vodu kao redateljski 'trade-mark'), no 'Novine 2' još uvijek izgledaju kao film, što je recept svih relevantnijih novomilenijskih serija.

Opasna politička utrka. Glumac Goran Marković napravio je tim riječima prošloga tjedna u “Reflektoru“ dobar “teaser“ za novu sezonu “Novina“. Još bolji “teaser“ za “Novine 2“ došao je ovoga tjedna u obliku ekskluzivne projekcije prve epizode druge sezone na festivalu u Puli koja se tradicionalno otvorila budućim citatom (“Sad je vrijeme za ragbi“) nekog lika serije, ovdje Ludviga Tomaševića (Dragan Despot).

Redatelj Dalibor Matanić i scenarist Ivica Đikić su u 55 minuta efektno najavili sve što ćemo gledati u ostalim epizodama nastavka političko-trilersko-dramske serije, njih deset, tempiranih za jesensko prikazivanje na HTV-u. Prva scena: šminkerica pred ogledalom priprema predsjedničkog kandidata Tomaševića za televizijski intervju. Tomašević kao da se sprema izaći na kazališnu pozornicu.

Despot stavlja masku i ulazi u lik iz kojeg neće izaći. TV voditelj pokazuje Tomaševiću kompromitirajuće gay fotografije koje su osvanule u žutim medijima i pita ga misli li se zbog toga povući iz predsjedničke utrke. Ovaj odbacuje tu ideju, kao i tvrdnju da je (tobožnji) homoseksualac, a novinare naziva “moralnim gnjidama“, iako na trenutak i sam preuzima ulogu novinara i voditelja izbombardira pitanjima.

“Ja ne znam raditi ništa tako dobro kao napadati“, reći će Tomašević nešto kasnije. U prvom krugu predsjedničkih izbora pratimo i njegovu najveću konkurenticu, Krsnik (Nives Ivanković; glumila i u Matanićevu “Zvizdanu“). Snimljenu s leđa u crvenom “outfitu“, Krsnikicu bi netko mogao zamijeniti za Kolindicu, kao i njezin gorljiv govor “Ja čvrsto vjerujem u drugi mandat predsjednice republike jer čvrsto vjerujem u Hrvatsku“, premda je lijevo orijentirana i namjerava “stati na kraj desnici“.

Krsnik i Tomašević, dakako, idu u drugi krug, a glavni urednik novina Martin Vidov (Zijad Gračić) traži od urednika Nikole Martića (Trpimir Jurkić) da se prednost u tekstovima dade potonjemu. U to ime u redakciju je postavljen izvjesni Jakovljević (Livio Badurina). Kao što je Tomašević prošao put od gradonačelnika do predsjedničkog kandidata, tako su novinari Andrej Marinković (Marković) i Alenka Jović (Olga Pakalović), nekoć par, postali dio izbornih stožera. On radi za Tomaševića, ona za Krsnikicu.

Kad se Marinković i Toni Nardelli (Alen Liverić) nađu ispred ekrana na kojem se vrti Tomaševićev reklamni spot, jasno je da je Matanić gledao film “Martovske ide“ Georgea Clooneyja s Ryanom Goslingom u glavnoj ulozi. Matanić ponovno novine režira filmski. Neke stilizacije iz prve sezone Matanić je izbacio (usporeni pokreti i krupni planovi uranjanja lica glavnih likova u vodu kao redateljski “trade-mark“), no “Novine 2“ još uvijek izgledaju kao film, što je recept svih relevantnijih novomilenijskih serija.

Kamera Danka Vučinovića (“Uzbuna na zelenom vrhu“, “Kratki izlet“), koji je snimio i prvu sezonu, bez reza se penje iznad zgrada, puno je simetričnih kadrova itd. Lokacije Rijeke nanovo su filmične i dojmljivo iskorištene, od brodogradilišta do Kantride. I Matanićevo vođenje vrlo dobrih glumaca je opet sigurno, a pojačanje u redakciji čini i Helena Minić Matanić kao novinarka koja radi na “jako važnoj temi“ (in)direktno vezanoj za suce komunicirajući s nadbiskupom, baš poput Vidova.

Crkva, mediji, podzemlje, politika… sve je povezano i u nastavku “Novina“, samo je sada najveći akcent na zakulisnim političkim igrama iz sjene, među inima i u egzekuciji, ako ne orkestraciji bivšeg udbaša Blage Antića (Zdenko Jelčić) koji kod kuće ima punu ladicu kompromitirajućih USB stickova. Despot će utoliko, čini se, imati središnju ulogu u drugoj sezoni.

“Ja sam majstor za rokanje na otvorenom polju. Šah igra je gotova, vrijeme je za ragbi i krvave nosove“, najavljuje Tomašević još mračniji i brutalniji ton serije. Politički ragbi-meč tek počinje u “Novinama 2“, a da će do konačnih izlaznih anketa biti krvi, ne nužno iz nosova, ilustrira scena u kojoj jedan prilično bitan lik serije (polako, nećemo otkriti tko) biva nastrijeljen iz snajpera. Tko će imati najveći broj glasova, Tomašević ili Krsnik, još treba vidjeti. Gledano na temelju prve epizode “Novine 2“ imaju naš glas.

Tihana 'preskočila' prvu epizodu

Aleksandar Cvjetković je nakratko viđen u ulozi tajkuna Marija Karduma koji je kupio posljednje nezavisne novine (nalazi se u zatvoru), tu su i Branka Katić kao novinarka Dijana Mitrović, Mijo Jurišić i Marina Redžepović (Marko i Anja Mladenović), Sandra Lončarić (Vanja Kardum)… Tihane Lazović nema u prvoj epizodi, no njezino ime je krasilo odjavnu špicu, kao i izvrsno uklopljena glazbena tema Quasarrove pjesme “Ti“ kao zaštitni znak serije.

 

Naslovnica Kultura