Kultura Kultura

izložba u sveučilišnoj knjižnici

Jakov Žaper kod Vaska Lipovca

izložba u sveučilišnoj knjižnici

Večeras u 20 sati u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac" u Splitu otvara se samostalna izložba "Prostor
boje" akademskog slikara i grafičara Jakova Žapera.

Autor se predstavlja s dvadesetak radova različitih dimenzija u tehnici akrilik na platnu i šperploči. Kod Žapera je karakteristično da koncept izložbe gradi upravo na prostoru u kojem izlaže. Stoga i ovaj put prilagođava postav prostoru ulazeći, nadograđujući rad, a pri tome ostaje vjeran geometrijskoj apstraktnoj simbolici koju postiže bojom.

Ambijentalnim prostornim postavom Žaper će nam ponuditi zanimljivu suvremenu likovnu priču i približiti svoj rad splitskoj publici.

Jakov Žaper rođen je 1956. u Sinju, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Alberta Kinerta 1982. godine. Polaznik je majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i Nikole Reisera od 1981. do 1983. Radio je na školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, a od od 1991. do 2008. živi u Australiji.

Za vrijeme boravka u Australiji studira grafički dizajn i vizualne komunikacije te radi postdiplomski studij iz slikarstva na RMIT Royal Melbourne Institute of Tehnology. Izlaže na mnogim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Nakon povratka u Hrvatsku, 2008., zapošljava se na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Rijeci.
Izložba će se moći pogledati do 3. kolovoza.

Naslovnica Kultura