Kultura Kultura

finale ženskih i muških klapa

Trijumf 'Armorina' i 'Stina': oba zlata iz Omiša otišla u Zagreb

finale ženskih i muških klapa

Trostruki pobjednici, klapa 'Vinčace', bila je druga, a nagrade su dobile ženska i muška klapa iz Podstrane

Finalnom večeri muških klapa na Trgu sv. Mihovila završen 52. festival dalmatinskih klapa.

Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša, prema odluci stručnog povjerenstva, pripao je klapi "Stine" iz Zagreba, koja je izvrsnim nastupom tako skinula s trona trostruke uzastopne pobjednike, klapu "Vinčace" iz Novog Vinodolskog.

Njima je žiri dodijelio Srebrni štit, dok je Brončani štit otišao u ruke dubrovačke klape "Kaše". Uvijek atraktivni Dubrovčani ponijeli su i Zlatni leut, prvu nagradu publike, Srebrni leut osvojila je "Praska" iz Podstrane, a Brončani klapa "Oneum" iz Omiša.

Pisma do jutra

Večer prije održana je finalna večer ženskih klapa na kojoj je, prema mišljenju žirija, najbolja bila klapa "Armorin" iz Zagreba. Srebrni štit pripao je klapi "Teranke" iz Pule, a Brončani "Ankori" iz Podstrane.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za oba finala radilo je u sastavu mo. Mojimir Čačija, Mićo Friganović, Vedran Ivanković, prof. Rajmir Kraljević, dr. sc. Marko Rogošić, dr. sc. Ivana Tomić-Ferić i dr. sc. Vladan Vuletin

Publici se, pak, najviše svidjela debitantska klapa "Luše" iz Splita, koja se okitila Zlatnim leutom, Srebrni je pripao "Armorinkama", a Brončani klapi "Ankora". I na muškom i na ženskom finalu natjecalo se po deset klapa, uz izravne televizijske prijenose.

Klapska pisma plovila je trgom ispod žižule do ranih jutarnjih sati, zaključivši tako ovogodišnji Festival na najljepši mogući način.

 

 

Naslovnica Kultura