Kultura Kultura

FINALE PULE

Velika Zlatna arena Nuićevom 'Malom', najveći broj nagrada odnio 'Comic Sans' Nevija Marasovića

FINALE PULE
Naj-debitantica je Sara Hribar ('Lada Kamenski'), a čak pet nagrada osvojio je 'Osmi povjerenik'.

Film “Mali“ Antonija Nuića osvojio je veliku Zlatnu arenu 65. Pulskog festivala. Prikazan pretposljednjeg dana festivala, “Mali“ se uključio u utrku i postao instant-favorit, nametnuvši se kao konkurencija “Ladi Kamenskoj“ Sare Hribar i Marka Šantića od premijerno prikazanih filmova na Puli.

Kritika mu je također bila sklona, tako da je ovjenčan i nagradom Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara, a dobio je još i priznanje za specijalne efekte.

“Lada Kamenski“ je u podjeli primila jednu nagradu više od  “Malog“ - za najboljeg debitanta (Sara Hribar za korežiju filma), glavnu žensku ulogu Doris Šarić-Kukuljica i scenarij, te priznanje žirija međunarodne kritike FEDEORA.

Najveći broj nagrada pripao je ostvarenjima koja su već bila u kinodistribuciji, “Comic Sansu“ Nevija Marasovića (šest) i “Osmom povjereniku“ Ivana Salaja (pet).

Marasović je proglašen najboljim redateljem, a “Comic Sans“ je trijumfirao još u kategorijama glavne muške i sporedne ženske uloge (Janko Popović Volarić, Nataša Janjić), montaže i oblikovanja zvuka.

Isto tako, filmu je uručena nagrada publike, Zlatna arena Pule, koja mu je glasovanjem dodijelila najveću ocjenu od 4.92, znatno veću od prošlogodišnjeg favorita “ZG80“ (4.32).

“Osmi povjerenik“ je, s druge strane, odnio pobjedu u kategorijama sporedne muške uloge (Borko Perić), glazbe, scenografije, kostimografije i vizualnih efekata.

Preostale nagrade podijeljene su između trodijelna omnibusa “Duboki rezovi“ (kamera) i Matanićeva horora “Egzorcizam“ (maska).

Praznih ruku ostali su, pak, premijerni filmovi “Aleksi“ Barbare Vekarić, “Dom“ Darija Pleića, “Do kraja smrti“ Anđela Jurkasa i “Za ona dobra stara vremena“ Eduarda Galića.

Naslovnica Kultura