Kultura Kultura

Splitsko ljeto

Jesmo li ludi ako govorimo istinu? Predstava 'Za umrijet od smijeha' večeras u Dioklecijanovim podrumima nasmijat će i najozbiljnije

Splitsko ljeto

Ovoga će četvrtka u 21 sat u Dioklecijanovim podrumima u sklopu Splitskog ljeta biti izvedena predstava "Za umrijet od smijeha", koprodukcija Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art. U predstavi nastupaju ravnatelji tih kazališta, glumci Gordana Gadžić i Marko Torjanac.

Dramski tekst "Laughing Wild" ("Za umrijet od smijeha") nagrađivanog američkog dramskog pisca i glumca Christophera Duranga nastao je 1987. godine, a kao ishodište mu je poslužio vlastiti stand-up nastup prerađen u dramu koja ironično i kritički progovara o američkom društvu kasnih osamdesetih godina prošloga stoljeća.

U hrvatskom uprizorenju, koje je adaptirao Marko Torjanac, radnja drame postaje satirička fantazija, a sadržaj zamijenjen prepoznatljivim hrvatskim inačicama i kontekstom koji kritički progovara o Hrvatskoj danas.

Satirička fantazija

Glavni junaci ove predstave uz mnogo humora postavljaju krajnje ozbiljna pitanja o našoj budućnosti.

Christopher Durang poznat je po svojim specifičnim komedijama koje su veliku popularnost ostvarile upravo osamdesetih godina, a bile su izvođene na Broadwayu i Off-Broadwayu. Popularan je i danas i izvode ga mnogi teatri.

Marko Torjanac, koji je načinio adaptaciju, veli da predstavu možemo nazvati SF-om, tj. satiričkom fantazijom.
Glavni junaci na ovom putovanju u budućnost tragaju za odgovorima na pitanja iz sadašnjosti. Pitaju se moramo li poludjeti kako bismo ostali normalni, smijemo li biti autentični, jesu li snovi sigurno utočište i jesu li to uopće naši snovi.

– Jedno od temeljnih pitanja koja postavljamo je i pitanje iskrenosti, odnosno jesmo li ludi ako govorimo istinu – ističe Torjanac, dodavši da je izmjene valjalo načiniti i u samom ozračju komada jer su osamdesete bile godine optimizma.

Ovo mu je prvi susret s Gordanom Gadžić na sceni, a komad je režirao Mario Kovač. Premijerno je izveden lani u studenom.

Naslovnica Kultura