Kultura Kultura

Stalni posjetitelj

Slučajan susret koji traje 30 godina: ovaj Britanac ne propušta 'Splitsko ljeto', evo kako je komentirao 'nabujali turizam' na našoj obali

Stalni posjetitelj

Splitsko ljeto ima jednog diskretnog, vjernoga gosta koji se ovdašnjim opernim produkcijama vraća više od trideset godina. Sedamdesetogodišnji Geoffrey Mogridge, glazbeni kritičar iz Leedsa u Velikoj Britaniji, prvi put je na Peristil zašao sasvim slučajno. Putovao je našom obalom 1986. godine autobusom, prema Grčkoj.

Zadržao se jedan dan u Splitu i navečer je prošetao gradom, a na Peristilu su se odvijale probe za "Nabucco". Htio se okrenuti i otići, ali netko ga je ljubazno pozvao da slobodno ostane i posluša. Taj mu se pristup toliko svidio da se otada redovito vraća u Hrvatsku gotovo svakoga ljeta, a ove godine pisat će i kritiku našeg "Nabucca" za britanski Opera Magazine.

– Preskočio sam nekoliko godina, među njima i one ratne, a te su me osobno pogodile jer sam već tada jako zavolio vašu zemlju. U međuvremenu sam upoznao i Zadar, i Dubrovnik i druge gradove, ali na Splitsko ljeto uvijek nastojim doći – kaže Mogridge.

Čikešov bas dobro poznajem

Naš je sugovornik čitav život proveo baveći se teatrom. U početku je radio u administraciji u West Endu, kasnije je bio ravnatelj Umjetničkog centra u Yorku, a zadnjih 20 godina isključivo piše kritike glazbenih produkcija, osobito onih koje izvodi Opera North iz Leedsa.

Zanimalo nas je što će napisati u kritici.

– Odlična izvedba, jaka karakterizacija likova i klasična režija, kakvima sam sklon. Sjedio sam veoma blizu orkestru – tekstura zvuka bila je lagana, nježna i osjećajna, s vrlo dobrim ritmom i tempom. Solisti su bili glumački i pjevački uigrani i, koliko vidim, imali ste jaku međunarodnu podjelu. Meni je jedino bio dobro poznat bas Ivica Čikeš, kojega sam slušao u mnogim izvedbama – ukratko je objasnio kritičar.

Od peristilskih izvedbi, sjeća se, posebno ga se bio dojmio "Don Carlos".

– Gledao sam ga dva i pol puta, odnosno, jednu je izvedbu prekinula kiša. A od dobrih glasova urezao mi se uz Čikeša u sjećanje i bas Ante Jerkunice. Poslušao sam opere i na Prokurativama i u Galeriji Meštrović; na Prokurativama je bilo nekoliko zgodnih scenskih rješenja, a Galerija zadivljuje monumentalnom arhitekturom i stubištem, ali ništa nije ravno Peristilu. Šteta je jedino da je gledališni prostor prilično malen – opaža.

Geoffreyja Mogridgea i danas čudi brojnost kazališnih nacionalnih kuća i opernih ansambala u Hrvatskoj. Veli, u Britaniji su dvije velike opere u Londonu i Leedsu, ali zato postoji mnoštvo dvorana i manjih kazališnih kuća. U njegovoj domovini teatar često povezuje amatere i profesionalce, i u području drame i u području glazbe.

Pripazite na turizam

– Mnoštvo amaterskih ili poluamaterskih družina – glumačkih ansambala, zborova i orkestara – često se u izvedbama povezuje s profesionalcima i pod vodstvom provjerenih umjetnika. Rezultati su dobri jer te procese prati jaka logistika. U Yorkshireu, recimo, djeluje na desetke izvrsnih amaterskih zborova koji redovito nastupaju s profesionalnim glazbenicima.

Zanimao nas je i kritičarev pogled na nabujali turizam na našoj obali.

– Jako sam volio Dubrovnik. Tamo sam prvi put bio još početkom sedamdesetih. Ja sam od onih koji se sjećaju da su se na Stradunu djeca igrala loptom. Bojim se da se danas Dubrovnik pretvara u tematski park, poznatiji po "Igrama prijestolja" nego po svojoj povijesti. Nadam se da se to neće dogoditi i Splitu, koji je veći pa može apsorbirati više turista – bila bi šteta.

Mislili smo da je naš sugovornik tijekom tri desetljeća stekao mnogo prijatelja u Hrvatskoj, ali...

– Zapravo, ne. Samo nekoliko. Dolazim ovamo najviše zbog glazbe i još uvijek se čudim visokoj razini kvalitete vaših produkcija, kao i velikom interesu domaće publike. Lijepo je kad postoji takva glazbena tradicija u nekom gradu. Inače, ljudi su ljubazni i prijateljski nastrojeni, lijepo se s njima družiti. Eto, za vrijeme utakmice Engleska – Hrvatska zatekao sam se u Zadru, pa sam tamo i gledao na trgu. Naravno, navijao sam za svoje, a opet mi je i drago što ste vi dobili!

Naslovnica Kultura