Kultura Kultura

KRENULO 'EVO RUKE!'

Pogledajte kako su Splićani razludjeli uz 'Atomsko sklonište' u Đardinu, bit će svega, blues će svirati i sjajni Paulo Mendonca, a traje do rujna

KRENULO 'EVO RUKE!'

U petak pred publiku izlaze Splićani, bend domaćin Otprilike ovako, a s njima i glazbenici s putovnicama: iz njemačkog Wuppertala dolazi Henrik Freischlader Band, a iz švedskog Göteborga Paulo Mendonca

Peta Revija kulture – "Evo ruke!" počela je večeras u splitskom Đardinu, a do 9. rujna na toj će se atraktivnoj gradskoj lokaciji svakodnevno izmjenjivati blues, jazz i rock'n'roll koncerti te razni performansi.

Za posjetitelje koji će tijekom 54 ljetne večeri moći uživati u live nastupima domaćih izvođača, bilo da se radi o autorskim koncertima, tematskim danima ili dobrim cover bandovima, važno je da je ulaz na sve koncerte besplatan. Program svakog dana počinje u 21 sat, večeras ga je otvorio kultni pulski bend Atomsko sklonište, dok je predgrupa bila splitski Go Lilly.

Od 19. do 21. srpnja pozornicu preuzimaju bluzeri i počinje Split blues festival, koji se tradicionalno održava u spomen na Jadrana Zlodru Gobba. U četvrtak u 19 sati svirku će započeti The Miceksi iz Zagreba, a u ostatku večeri predstavit će se zagrebačke glazbene snage Torrens i Taste of Blues.

U petak pred publiku izlaze Splićani, bend domaćin Otprilike ovako, a s njima i glazbenici s putovnicama: iz njemačkog Wuppertala dolazi Henrik Freischlader Band, a iz švedskog Göteborga Paulo Mendonca. U subotu svirku započinju splitski bendovi LP&The Singles, pa Trio Trabacool, a u finalu festivala nastupa Francesco & Southern Cooking iz Amsterdama.

Svehrvatska blues karavana

Treba napomenuti da je Split blues festival ove godine dio "Svehrvatske blues karavane 2018.", koja obuhvaća još Pirovac i Varaždin, pa će glazbenici iz Njemačke i Švedske nastupiti pod otvorenim nebom na pirovačkom i varaždinskom trgu.

– Revija urbane kulture zamišljena je pretenciozno – ali ja sam megaloman – kao nacionalna smotra domaćih izvođača urbane glazbe svih žanrova i trebala bi obuhvatiti klince, juniore, kadete do prekaljenih poznatih hrvatskih umjetnika, kao što su Vedran Božić ili Pif Bogunović, iz svih dijelova Hrvatske – objašnjava koordinator projekta i organizator Split blues festivala Stivi Vučković.

– Tako ću, uz Pirovac i Varaždin, iduće godine tražiti suradnike u Istri i Vukovaru, da stvarno bude "svehrvatsko". Inače, koncepcija mi je u glavi uvijek ista: revitalizacija devastirane kulturne, glazbene scene grada, a drugo, demarginalizacija žanrova kao što su blues i jazz. Silom prilika, zbog neimaštine i nedovoljnih poticaja sa strane, "Evo ruke!" zamišljen je kao okvir i ima potprograme: otvaranje je s Atomskim skloništem, veteranima, a zatim slijede tri dana bluesa.

Upravo ovih dana emitira se prošlogodišnja snimka na HTV-u 3, na što sam iznimno ponosan, s obzirom na to koliko malo naša nacionalna televizija proizvede kulturnih sadržaja u Splitu. I ove ćemo godine snimati. Najveće ime Split blues festivala je Paulo Mendonca, a dolaze nam i odlični Nijemci.

Split i jazz, 20 godina svađe

Ove godine opet ćemo utemeljiti jazz festival, 31. kolovoza i 1. rujna održava se prvi Split open jazz fair, festival improvizirane i kreativne glazbe, na koji dolaze Waveform i Klasična hrvatska četvorka, a dan poslije Šporkestar i Elena Stella & A.J. Jazz Trio. Split i jazz su, znamo, već 20 godina posvađeni, još od onoga svjetskog događaja koji je ubilo splitsko prokletstvo "sve šta vridi traje dvi godine". HTV 3 je zainteresiran i za ovu snimku.

Tu je opet "Turneja tri Grgura", 10. i 11. kolovoza, manifestacija koja objedinjuje kulturnu ponudu tri hrvatska grada koja se diče Meštrovićevim spomenikom Grgura Ninskog – Nina, Splita i Varaždina.

Bit će akcent na klasičnoj glazbi. Uz to bit će još niz dobrih koncerata: meni omiljeni Nola iz Pule, pa Bang Bang iz Zagreba, Veja iz Pazina... – najavljuje Stivi Vučković, te napominje da mu je najveća dragocjenost programska autonomija jer "svako u ovom gradu ima neku tetku, strica ili susida koji bi moga nastupit".

Također, kao i mnoge ljude sklone glazbi, muči ga nekolicina susjeda kod Đardina kojima usred ljeta i turističke sezone smeta buka, usprkos tome što svi koncerti završavaju u ponoć. Tako da – megaloman kakav već kaže da jest – priprema jednu inicijativu koja bi svima skupa riješila probleme.

 

 

Naslovnica Kultura