Kultura Kultura

Glazbeno navijačka fešta

Veliki gitarist Vlatko Stefanovski: Čestitam hrvatskim nogometašima na neviđenom uspjehu!

Glazbeno navijačka fešta

U Trilju je u ranim nedjeljnim satima završio drugi po redu Thrill Blues Festival, a u sportsko-glazbenom ozračju kojem je okvir večeri dao prijenos nogometne utakmice Hrvatska-Rusija publika je uživala u dobroj svirci domaćih D'bluza i Ozonea, Tomislava Golubana, Fire Ratsa i James&Blacka - no, najveće oduševljenje publike izazvao je izlazak na pozornicu Vlatka Stefanovskog i njegovog tria.

Makedonski kantautor i gitarist, kojemu je ove godine, nakon 40 godina karijere, izašao novi album „Mother Tongue“, najprije se predstavio kao navijač hrvatske nogometne reprezentacije i čestitao im na „neviđenom uspjehu“:

- Svaka čast, pratim sve što se dešava, ovo je stvarno večer za slavlje. Utakmicu sam pratio vrlo pažljivo, kao i prethodne dvije, naravno da sam navijao za Hrvatsku – kazao je Stefanovski prije nastupa u kojem je – u svom stilu – podsjetio, među ostalim, na neke blues standarde, kao i na neke stare i omiljene obrade makedonskih narodnih napjeva.

Njegova soliranja na gitari, očekivano, burno su pozdravljena kod publike, a dugo nakon završetka su ga po ledini uz rijeku Cetinu naganjali oduševljeni simpatizeri kako bi se slikali s njim.

- Fantastično je bilo, publika je izvanredna, a mi smo također bilo dobro raspoloženi. Ne znam odakle su došli svi ovi ljudi, ali super je bilo, sve se poklopilo, ovo je specijalna noć zbog nogometa, mogao sam svirati još dva sata – komentirao je Stefanovski koji je već nakon nekoliko sati krenuo za Sloveniju, gdje s Miroslavom Tadićem, T. Spassovim, V. Atanasoskim i Slovenskom filharmonijom u Ljubljani ima koncert. Kaže kako je „non stop na putu“, te je najavio koncerte, između ostalih, u Makarskoj, na Brijunima i u Varaždinu.

U nastavku večeri, nakon što se potpuno otopio kolektivni navijački grč izazvan stresom od iščekivanja jedanaestaraca na ruskom nogometnom terenu, atmosferu su do usijanja doveli Fire Rats-i sa sjajnim američkim gitaristom hrvatskih korijena Yogijem Lonichem, Borisom Hrepićem i Leom Anđelkovićem, a u sitnim jutarnjim satima posjetitelji Festivala rasplesali su se uz talijansko-američki bend James&Black.

Inače, Triljani su svoje goste dočekali sa ponudom domaćih specijaliteta na štandovima, žabama u škartocu – „frogs to go“, te slasnim domaćim uštipcima sa pršutom i sirom, a prije početka drugog dana Thrill Blues Festivala kuhanom spizom su se predstavili i triljski ugostitelji.

Naslovnica Kultura