Kultura Kultura

FESTIVAL KOJI SE NE PROPUŠTA

Južna Amerika je druga strana Mediterana i putuje prema Bačvicama: program FMFS-a nikad nije bio bogatiji, stiskat ćemo se ispod borova, evo u čemu ćemo guštati

FESTIVAL KOJI SE NE PROPUŠTA

Izdvaja se paragvajska 'Nasljednica', argentinska 'Kraljica straha', te meksički 'Time Share'.

Regionalne premijere pobjednika Berlinalea, Sundancea i Rotterdama, Južna Amerika u popratnom programu, fokus na talijanski film. To je samo dio svega što će od 7. do 16. lipnja ponuditi 11. izdanje Festivala mediteranskog filma Split.

Prvi dio programa Festivala mediteranskog filmapredstavljen je danas u Kinoteci "Food & bar" po kišnom vremenu, no to nije spriječilo novinare dalmatinskih medija, ali ne i onih izvan Dalmacije, da prisustvuju presici.

– Nadam se da će mediji izvan Dalmacije prepoznati ovogodišnji nikad jači program i da će se malo nacionalne pažnje usmjeriti na FMFS – izjavio je PR festivala Ivan Kaštelan.

Direktor FMFS-a Alen Munitić osvrnuo se na kišu i izrazio nadu da će se ispadati do 7. lipnja.

– Nikad nismo bili zadovoljniji programom i ne bi mi bilo drago da tijekom ijednog filma na Bačama pljusne kiša. Ove godine vani po festivalima napravili smo odličan posao. Kupili smo, ne samo za festival nego i kinodistribuciju, filmove koje su svi htjeli na marketima.

Čak smo dvaput izišli u časopisu "Screen International" zbog toga što smo se uspjeli dokopati filmova do kojih drugi nisu mogli doći – ističe Munitić i otkriva prvi dio programa.

– Otkad je festival narastao s pet na deset dana, počeli smo potpuno normalno prikazivati dio filmova izvan konkurencije. Ne možemo imati 50 filmova koji se natječu za nagradu. Ovo je prvi put da smo program izvan konkurencije tematski zaokružili.

Šetajući po festivalima, shvatili smo da velik dio filmova dolazi iz Južne Amerike, a svi su u koprodukciji sa Španjolskom, Portugalom. To je isto govorno područje, imaju zajedničku poveznicu u kulturi, hrani, vjeri i zapravo se prirodno rodila ideja da posvetimo program Južnoj Americi, koji smo nazvali "Druga strana Mediterana" – rekao je Munitić.

U "Drugoj strani Mediterana" izdvaja se paragvajska "Nasljednica", koja dolazi iz Berlina s tri nagrade, o odnosu dviju starijih gospođa, zatim argentinska "Kraljica straha", nagrađena u Sundanceu za glumu, te meksički "Time Share", na potonjem festivalu ovjenčan za scenarij. "Time Share" bavi se turizmom i što je napravio u Meksiku i bit će, dakle, zanimljiv iz perspektive turizma koji se događa u Splitu.

Nastavlja se tradicija zatvaranja FMFS-a sa skandinavskim filmovima. Ovaj put je to danski "Krivnja", najatraktivniji u ovoj godini, s nagradama na Sundanceu i Rotterdamu. Programski fokus u konkurenciji je, pak, stavljen na Italiju.

– U suradnji s Talijanskim institutom u Zagrebu osigurali smo odlične talijanske filmove. S jednim od njih, "Emmom", prikazanom na Veneciji, otvorit ćemo festival, a suradnja će se nastaviti tijekom ljeta na Kinu Mediteran, kroz program "Feragosto" – najavio je Munitić i istaknuo da FMFS prvi put ima komercijalnog partnera iz privatnog sektora – Addiko banku.

– FMFS se od originalne ideje prometnuo u manifestaciju koja se ne propušta, festival s dušom, po guštu. Odlične projekcije, miris bora, neizostavni šum mora... Što više možete poželjeti. Vjerujem da će ovo biti početak jednog divnog prijateljstva – kazala je u ime Addiko banke Monika Morić, direktorica za poslovanje s građanstvom regije Dalmacija.

 

 

Naslovnica Kultura