Kultura Kultura

Svečano otvorenje

U kinu 'Karaman' otpočeli Dani izraelskog filma: nazočnima se obratio Opara, a manifestaciju posvetio jednom velikom Splićaninu

Svečano otvorenje

Počinjemo s komedijom da vas ubacimo u raspoloženje jer nemamo samo drame i tragedije – kazala je veleposlanica Kleitman i pozvala publiku u fantastično povijesno kino 'Karaman'.

Dani izraelskog filma svečano su otvoreni u splitskom kinu “Karaman“ s projekcijom komedije “Kretanje pod ručnom“. Manifestaciju su otvorili veleposlanica Države Izrael Zina Kalay Kleitman, gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban, uz uzvanike među kojima su bili glavni urednik “Slobodne“ Jadran Kapor i direktor Miroslav Ivić, ravnatelj KBC-a Firule dr. Ivo Jurić...

- Ovo je drugo izdanje jedno iznimnog kulturnog događaja od kojeg možemo puno toga naučiti. Naša Županija radi tako intenzivno radi s veleposlanstvom Izraela, ja to kao gradonačelnik grada moram promatrati s malom ljubomorom, ali i poticajem da krenemo u sličnom pravcu – obratio se nazočnima Opara i ovu manifestaciju posvetio velikom Splićaninu Vidu Morpurgu.

- Pred dva dana proslavili smo Sudamju i zapamtili 7. svibnja kao važan datum. Pred dva dana navršilo se i 180 godina od rođenja jednog velikog Splićanina koji nas je zadužio, čije ime naša djeca znaju, onako, usput. Taj čovjek je donosio pismenost, svoj trud, novac i volju uložio u izdavaštvo na hrvatskom jeziku. To je čovjek koji je naš grad upisao u svjetsku kartu gradova koji imaju knjižare. Posvetimo ovu večer i iduće dane njemu, podučimo svoju djecu takvim velikanima i budimo sretni što su takvi ljudi obogatili naš grad i što su dio njegova identiteta.

Neka nam to bude pouka za ono s čime ćemo se suočavati idućih godina i desetljeća, da budemo otvoren grad, spreman za primanje onih “drugih“ koji su ga odabrali za život, rad i podizanje svoje djece. Jer, Split je to oduvijek bio, otvorena srca primao sve one koji su ga htjeli zavoljeti. Dopustimo im da ga zavole. Je li ova večer u svrhu toga? Ja sam siguran da je, promičite i ponavljajte ove misli, jer tako se gradi i voli grad – istaknuo je Opara.

- Ovo je drugi put da imamo mali festival izraelskog filma u Splitu. Upravo ove godine slavimo desetu godišnjicu otkako smo počeli dovoditi izraelske filmove u Hrvatsku i Zagreb. Jako nam je važno da smo filmove doveli i ovdje. Izrael bilježi procvat filmske industrije zadnjih 15-20. Na snazi je ulaganje novca u filmsku industriju i to je jedan od razloga zašto imamo tako dobre filmove koji osvajaju nagrade na svjetskim festivalima.

Ovakav kulturni događaj je od velike važnosti za ljude koji ne mogu vidjeti pravi Izrael, odnosno pravi život u Izraelu, nego samo ovise o slikama na TV-u i različitim interpretacijama. Preko ovih filmova ćete moći vidjeti pravi život, stvarne situacije, prave ljude, prave obitelji s kojima ćete se moći identificirati, ne samo ono kako je opisano ili interpretiramo u medijima. Počinjemo s komedijom da vas ubacimo u raspoloženje jer nemamo samo drame i tragedije – kazala je veleposlanica Kleitman i pozvala publiku u fantastično povijesno kino “Karaman“.

Splitsko–dalmatinski župan Boban nastupio je i u ulozi izaslanika predsjednika vlade RH Andreja Plenkovića, a rekao je sljedeće.

- Jedna stara mudrost kaže otprilike ovako: uspješan će biti onaj tko zna učiti od boljih, a sretan onaj koji svoje dobro zna dijeliti s drugim. S tom mudrosti smo krenuli u suradnju s veleposlanstvom Izraela u tri segmenta, uključujući ovaj kinematografski. Nadam se da ćemo dogodine ići na tjedan izraelskog filma, a ja se obvezujem da ćemo pokušati hrvatsku kinematografiju prikazati u Izraelu da i oni vide da ćemo biti sretni ako budemo znali dijeliti dobro s drugima.

Naslovnica Kultura