Kultura Kultura

FILM SNIMAN U SPLITU NA NAJJAČEM FESTIVALU

Velika filmska smotra uz hrvatski pečat: Splitske palme u Cannesu

FILM SNIMAN U SPLITU NA NAJJAČEM FESTIVALU
Grad Split nam je zaista izašao u susret na najbolji mogući način i kolegica Ira Cecić koja je vodila ovaj hrvatski dio snimanja imala je odlična iskustva i s Gradom i s građanima – kazala nam je Ankica Jurić Tilić iz Kinorame.

Dobra vijest obilježila je otkrivanje programa 71. Cannesa – jedan od filmova u utrci za Zlatnu palmu je “Hladni rat“ oskarovca Pawela Pawlikovskog koji se u svibnju prošle godine snimao u Splitu sa zvijezdom njegove “Ide“ Agatom Kuleszom u glavnoj ulozi. Na novom filmu poljskog redatelja, nastalom u poljsko-francusko-britanskoj koprodukciji, radilo je dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca, uključujući glumce Dražena Šivaka i Slavka Sobina, a servisni producent bila je zagrebačka Kinorama.

- Grad Split nam je zaista izašao u susret na najbolji mogući način i kolegica Ira Cecić koja je vodila ovaj hrvatski dio snimanja imala je odlična iskustva i s Gradom i s građanima – kazala nam je Ankica Jurić Tilić iz Kinorame i pojasnila ulogu njezine producentske kompanije.

- Kinorama je u ovom filmu bila samo servisna produkcija, dakle odradili smo operativni dio snimanja u Splitu. Nismo bili koprodukcijski partner. Do suradnje je došlo tako što s međunarodnih marketa već godinama poznajem producenticu Ewu Puszczynsku koja je glavni producent filma, pa nam je ona ponudila da odradimo za njih ovaj dio snimanja – precizirala nam je Jurić Tilić i otkrila da je snimanje u Hrvatskoj zapravo bilo kratko, svega dva dana, ali to svejedno doprinosi promidžbi grada, zemlje i kinematografije.

- Mislim da je to sjajno i da je ekonomski učinak odličan, a reputacija nam je i kao domaćinima i kao profesionalcima zaista dobra. Nadam se da će ovaj trend potrajati i da će i dalje strane ekipe dolaziti u Hrvatsku, i odlaziti iz nje zadovoljne.

Od Godarda do Garronea

U natjecateljskom programu Cannesa, kojima će (pre)suditi žiri predvođen Cate Blanchett, ali i izvan konkurencije nalaze se po običaju jaka imena, premda nešto poznatija u festivalskim krugovima, nego izvan njih. Za Zlatnu palmu, osim Pawlikowskog, konkuriraju Jean-Luc Godard (“Le Livre D'Image“), Spike Lee (“Black Klansman“), Jafar Panahi (“Three Faces“), Matteo Garrone (“Dogman“), Alice Rohrwacher (“Lazzaro Felice“), David Robert Mitchell (“Under The Silver Lake“), Hirokazu Kore-Eda (“Shoplifters“), Jia Zhang-Ke (“Ash Is Purest White“), Lee-Chang Dong (“Burning“), Stephane Brize (“At War“), Kirill Srebrennikov (“Leto“), Christophe Honore (“Sorry Angel“)… Nove filmove na specijalnim projekcijama predstavit će, pak, Wim Wenders (“Pope Francis: A Man Of His Word“) i Apichatpong Weerasethakul (jedan od redatelja omnbibusa “10 Years In Thailand“).

 

Naslovnica Kultura