Kultura Kultura

'Pope, vrati se'

Na Danima Porina bit će prikazan film o velikom Momčilu Popadiću: U eri lošeg novinarstva Pope stoji kao svjetionik 

'Pope, vrati se'
Pop i Jakša Fiamengo
Pop i Jakša Fiamengo
S Jakšom Fiamengom

Dokumentarni film o pjesniku, esejistu i reporteru "Slobodne Dalmacije" Momčilu Popadiću pod nazivom "Pope, vrati se" premijerno će se prikazati u četvrtak, 22. ožujka, u splitskom kinu "Karaman", u sklopu Dana Porina, a tri dana kasnije, na njegov rođendan, moći će ga se vidjeti i u Domu kulture u njegovu rodnom Blatu na Korčuli. Dokumentarac o autoru mnogih novinskih reportaža i hrvatskih estradnih evergreena koji je umro 1990. godine, u dobi od samo 43 godine, producirao je i režirao Toni Volarić, a snimatelj i montažer je Alen Horvatić.

– U "copy/paste" novinarskoj eri koju nameću portali, s naslovima tipa "nećete vjerovati što smo saznali" ili "pogledajte što je odjenula za špicu", Pope stoji kao svjetionik koji je osvjetljavao priče stvarnih, tzv. malih ljudi – objašnjava redatelj zašto je film nazvao "Pope, vrati se".

– Tu strast za pisanjem, taj rijedak talent za slaganje riječi i opisivanje događaja i ljudi, treba poštovati, posebno zbog toga što je danas vrlo teško naći takve majstore. "Vrati se i pokaži upravama medija koje biraju jeftine i neiskusne novinare." Isto je i za pisanje tekstova za pjesme: svaki Popin stih možete vizualizirati čim ga izgovorite, što se za dobar dio njih danas nikako ne bi moglo reći, jer se vizualiziraju samo obline – kaže Volarić.


Soundtrack naših mladosti
 

Redatelj Toni Volarić je osam godina bio angažiran za BBC, te dvanaest godina za HRT, a filmom odaje počast "čovjeku koji je istkao tekstove soundtracka naših mladosti". Film traje sat vremena, a o prerano preminulom novinaru i tekstopiscu govorit će njegovi prijatelji i suradnici: pjesnik Jakša Fiamengo i kompozitori Rajko Dujmić i Mirko Krstičević, novinari Zlatko Gall, Jurica Pavičić, Damir Šarac, glumci Maro Banić i Davor Pavić, mladi Blaćanin Mario Tulić, Tonči Padovan, fotograf Matko Biljak... U filmu će se čitati kolumne "Slobodne Dalmacije" i dijelovi iz knjige "Živit u strpjenstvu ili Momo, zašto se kriviš", a čut će se i niz uglazbljenih tekstova koji su postali veliki pop-hitovi.

– Nadam se da će mnogi poželjeti vidjeti tko je Popadić bio i koliko je Splitu i Hrvatskoj značio. Volio bih da priču o tom boemu i hedonistu pisanja, od kojeg bismo svi mogli mnogo naučiti, vidi što više ljudi. Nadam se također da će se iz filma iščitati talent toga raščupanog majstora riječi, da će, kada film završi, izići iz kina bogatiji i uvjereniji da vrijedi raditi, stvarati i kreirati, izgarati u umjetnosti, bez obzira na vremena u kojima smo – zaželio je prije premijere redatelj Volarić.

Naslovnica Kultura