Kultura Kultura

KONTRA DANU ZALJUBLJENIH

U antivalentinovskom ste filmu? Slomljena srca u stvarnom životu pucaju i nema uvijek 'hepienda', preporučamo da ovo pogledate

KONTRA DANU ZALJUBLJENIH

Glupim, izmišljenim praznikom opisao je Dan zaljubljenih neki tip u prolazu u romantičnoj komediji "Mrzim Valentinovo" iz 2009. godine, s parom Nia Vardalos-John Corbett. "Ne poznajem frajera koji ga voli", dodao je slučajni prolaznik u licemjerno naslovljenom filmu koji, očekivano, voli Valentinovo.

Ipak, danas je sve više cinika i gorkih antiromantika poput spomenutog prolaznika, posebice ako nisu u vezama, pa zato zadnjih godina u kinima u veljači ne caruju samo romantične komedije, korporativno štancane kao čokolade u obliku srca i slični obavezni valentinovski poklončići.

Valentinovsku shemu u kinima znaju razbijati testosteronski blockbusteri "Umri muški 5" i "Deadpool". No, akcijski junaci i superheroji su ništa naspram antiromantičnih filmova koji brutalnom ljubavnom iskrenošću pobijaju "živjeli-su-sretno-do-kraja-života" bajkovitost rom-comova, završavajući slomljenim srcima kakva pucaju i u stvarnom životu, gdje nema uvijek "happy endinga".

Takvi filmovi se još uvijek ne vrte u kinima u vrijeme Dana zaljubljenih, ali postoje u ("online") videotekama. S njima 14. veljače možete udariti kontru Valentinovu i proslaviti sretan anti-Dan zaljubljenih.

PUT OSLOBOĐENJA (Revolutionary Road)
Jedan od ultimativnih antivalentinovskih filmova potopio je "Titanic" ljubavi Leonarda DiCaprija i Kate Winslet. Bi li ovako izgledao život Rose i Jacka da je on poživio, tko će ga znati. No, par iz ponajveće romanse u povijesti kinematografije u ovom filmu postaje nepar kad im propadne plan za selidbu u Pariz, a u njihovu kuću u američkom predgrađu se trajno usele bijes, nerazumijevanje i hladnoća. Hladnija od sante leda koja je poslala "Titanic" na dno mora.

 

 


TUŽNA VEZA (Blue Valentine)
I "Tužna veza" je rasparala romantičnu "Bilježnicu" s kojom se Ryan Gosling zavukao u srce pripadnica ljepšeg spola. Ljubav u ovom filmu jednostavno nije dovoljna da održi mladi par (Gosling, Michelle Williams). "Blue Valentine" je bolan za gledanje. Bolno je gledati kako njihova ljubav blijedi od trenutka upoznavanja do emotivnog raspadanja. Još bolnije zato što nitko nije prikazan kao "negativac" u "tužnoj vezi".

NESTALA (Gone Girl)
Nekoliko je filmova minuciozno kroniciralo raspad braka ili njegovu disfunkcionalnost ("Kramer protiv Kramera", "Rat Roseovih", "Oči širom zatvorene", "Bez ljubavi"...). No, rijetko je koji ovako razotkrio na površini savršene supružnike (Ben Affleck, Rosamund Pike). Ovi ljudi nisu oni za koje smo mislili da jesu. U trileru "Nestala" u bračnoj luci su usidreni lažljivci, preljubnici i – ubojice. S "hičkokovskom" plavušom Pike ne bismo legli u krevet širom zatvorenih očiju.

BLISKI ODNOSI (Closer)
"Zašto ljubav nije dovoljna", pita se lik Natalie Portman u "Bliskim odnosima". Točnog odgovora nema u filmu u kojem su "muškarci gadovi" (Clive Owen, Jude Law), ali ni žene nisu ništa bolje (Portman, Julia Roberts). I jedni i drugi kradu tuđa srca. Lažu, mažu, varaju. Uključuju i isključuju ljubav na prekidač. Uskaču iz jednog kreveta u drugi. Ljuljaju temelje veza. I međusobno se povrjeđuju. Verbalno i mentalno.

 

 

 

 


500 DANA LJUBAVI (500 Days Of Summer)
Sjajna antiromantična komedija prelomljena je preko izvrsne scene ponovnog susreta nekadašnjeg momka i cure (Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel). Scena je snimljena tehnikom tzv. podijeljenih ekrana. S jedne strane (njegova) očekivanja, s druge stvarnost. On očekuje da će ga ona zagrliti, da će romantično očijukati na balkonu s pogledom na grad i na koncu "zabrijati". Ona ga, pak, samo potapša po ramenu, on usamljeno ispija pivo na balkonu i na kraju ostaje sam samcat. Očekivanja protiv stvarnosti. Stvarnost pobjeđuje.

 

 

 

 

 

 

Naslovnica Kultura