Kultura Kultura

IN MEMORIAM Fedor ŠKUBONJA (1924.-2008.)

Odlazak autora ‘Izgubljene olovke’

Autor legendarnog filma za djecu, “Izgubljena olovka”, filmski redatelj i scenarist Fedor Škubonja umro je u 84. godini života u Bolu na Braču.

Škubonja, rođeni Murteranin (22.VII.1924.), pripada prvoj generaciji školovanih filmskih stvaralaca Jugoslavije, koji je Visoku filmsku školu u Beogradu upisao 1947. godine. Isprva asistira mnogim redateljima dokumentaristike, a potom od 1950. i sam režira dokumentarce i namjenske filmove za zagrebački Zora film.

Za srednjometražni igrani film “Izgubljena olovka” (1960.), prema scenariju supruge Stanislave Borisavljević, o životu škole u zabačenom bosanskom selu, u kojem je iznimnu ulogu dao dječak Boško Gašević, nagrađen je Zlatnim lavom za dječji film u Veneciji 1961., a nagrađen je i na festivalu u Mar del Plati 1962.

“Olovka” je 1964. na 4. svjetskom susretu omladinskog filma u Cannesu dobila drugu nagradu žirija te nagradu publike i kritike, a na jubilarnom 20. canneskom izdanju (1966.) proglašen je jednim od deset najboljih dječjih filmova.

Festivalski uspjesi Škubonjina filma i distribucija u više stranih zemalja bili su iznimna novost za ono vrijeme, tako da je “Izgubljena olovka” bila neka vrsta poticaja za veću proizvodnju sličnih filmova za djecu i mlade i u trajanju do 45 minuta. Škubonja sljedeće godine snima cjelovečernji film “Veliko suđenje”, ali uspjeh potvrđuje filmom “Nizvodno od sunca” (1969.). Film je osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film i Zlatnu arenu za režiju. Škubonja je potpisao 20-ak dokumentarih naslova, a zajedno sa suprugom i scenarij za jugoslavensko-sovjetsku igranu koprodukciju “Dobar vjetar, plava ptico” (1967.), Mihaila Ivanoviča Jeršova.

2002. godine motovunski je festival Škubonji posvetio jedan od svojih programa, a povodom njegova zlatnoga filmskog jubileja i tradicije odavanja počasti ljudima koji su 50 godina života posvetili radu na filmu. Posljednji ispraćaj Fedora Škubonje bit će održan ovog ponedjeljka u 12.10 u Zagrebu na Krematoriju.

jakov kosanović

Naslovnica Kultura