Kultura Kultura

Od rokokoa do secesije

Uvijek posebne i inovativne: ženske mudante izmislile su splitske gospoje!

Od rokokoa do secesije

Jedna od izložaba koje se, možemo reći bez pretjerivanja, pamte cijeli život, otvorena je u Muzeju grada Splita. Riječ je o izlošcima odjeće i modnog pribora smještenih u simulaciju autentičnog ambijenta građanskih stanova, što izložbi daje dodatnu vrijednost, budući da se zbog ambijentalnosti posegnulo i za originalnim komadima pokućstva, pa čak i klavira-suvremenika Beethovena osobno!

Najvažniji je, međutim, podatak da izložena odjeća datira čak iz rokokoa, pa sve do secesije, to jest iz prve polovice osamnaestog stoljeća (haljetak otkupljen od hvarske obitelji Kasandrić), pa do početka dvadesetog stoljeća.

Autorica impresivnog postava, koji je većim dijelom tek sad iz muzejskog depoa izvađen na svjetlo dana (!) je Darka Perko Kerum, dok je prigodnim panoima-reprintima djela starih majstora, odnosno stotinjak godina starih fotografija povijesnu priču Splita umješno garnirala stručna suradnica Dina Vuletin Borčić.

Čak dvjestotinjak predmeta, dakle, našlo se u tri muzejske prostorije u Papalićevoj palači splitskog Muzeja pod ravnanjem Narcise Bolšec Ferri, kako bi posjetitelji mogli uživati u modnom i "lifestyle" putovanju kroz dvjestotinjak godina unatrag, te se zorno uvjeriti da u tom smislu gospodski Split i Dalmacija nimalo nisu zaostajali za modnim trendovima drugih europskih prijestolnica!

Svjetski kuriozitet

Svjetski kuriozitet leži u činjenici da se, prema nekim recentnim otkrićima (primjerice, onome koje je autorica publikacije "Živjeti u kući", talijanska povjesničarka Rafaella Sarti podastrijela), ženske donje gaće kao modni "izum" prve vezuju baš uz Splićanke!

Drugim riječima, splitske su "gospoje" izmislile "mudante", a cijela starinska vitrina puna takvih, stotinjak i više godina starih komada "underwearea" može razgledati u muzeju – tik do zahoda. Riječ je, naime, o intimnom kutku splitskog građanskog stana devetnaestog stoljeća, a takvi su počesto bili opremljeni pokretnim "kondutom" od drveta ukrašenog intarzijama...

Doista, izložba "Odijevanje i modni pribor - Od rokokoa do secesije" vrvi uzbudljivim, povijesno vrijednim izlošcima iz kojih se dade iščitati puno više od mode i stila života, a izložba sadrži čak i antropološki značajnu komponentu jer je vidljivo koliko su, zapravo, nekoć odrasli muškarci i žene – pa čak i dobro uhranjena gospoda! - bili manji rastom...

Važno je reći da su svi predmeti ove antologijske izložbe, koja se pripremala godinama(!) pomno povijesno obrađeni i da, drugim riječima, svaki ima svojevrsnu "osobnu kartu" te da kao takav puno govori o svojoj vlasnici/vlasniku. Svečano odijelo trogirskog plemića Ivana Luke Garanina s kraja osamnaestog stoljeća, primjerice, nošeno je na audijenciji kod Napoleona 1806. godine, a sašiveno je kod židovskog majstora-šaltura u Veneciji, i to od francuske svile! Takvih priča ima još, rekosmo, barem dvjesto...

Cipele, svečana i "casual" odijela, šeširi i ukosnice, stare fotografije i portreti iz salona imućnijih Splićana, ali i Trogirana i Hvarana, tek su dio sjajnog postava koji se može besplatno(!) razgledati u Muzeju grada Splita tijekom cijele nadolazeće ljetne sezone, to jest do studenoga.

Naslovnica Kultura