Kultura Kultura

Otvorena izložba "Ruža Klein Meštrović - nepoznata umjetnica"

U Galeriji Josip Račić četvrtak navečer je u nazočnosti velikoga broja posjetitelja otvorena izložba pod nazivom "Ruža Klein Meštrović - nepoznata umjetnica" autorice kustosice Moderne galerije Dajane Vlaisavljević.

Izložba predstavlja 29 od stotinjak radova Ruže Klain Meštrović o kojima Moderna galerija skrbi od 1954.

Kustosica Vlaisavljević je istaknula da je tom izložbom nastojala predstaviti svoju potragu za umjetničkim djelom prve Meštrovićeve supruge, donedavno sasvim nepoznatim javnosti. Izloženi radovi na najbolji mogući način predstavljaju njezin rukopis koji je najjači u primijenjenoj umjetnosti, istaknula je kustosica Vlaisavljević.

Ruža Klein Meštrović, uglavnom poznata kao prva Meštrovićeva supruga, rođena je u Donjoj Višnjici kod Varaždina 1883. Obitelj Klein odselila je potkraj 19. stoljeća iz Višnjice u Beč. Za Ivana Meštrovića, s kojim se upoznala 1904. u Beču, udala se 1907. Do 1911. godine uglavnom su živjeli u Rimu.

Od početka 1922. godine, umjetnica boravi u Dresdenu na školovanju, a 1925. se službeno rastala od Ivana Meštrovića. Nastavila se baviti slikarstvom, crtanjem, te primijenjenom umjetnošću do kraja života. Izlagala je na Proljetnom salonu 1923. u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, kad je kritika njezino djelo visoko umjetnički ocijenila.

Termatika njezinih slika je raznovrsna, okušala se i u portretiranju, a značajan segment njezinog likovnog djela su crteži ugljenom ili kredom. Po riječima Dajane Vlaisavljević najzanimljivija njezina ostvarenja su djela primijenjenog obrta u metalu - srebru i bakru - koja čine najznačajniji dio sačuvane zbirke.

Zanimljiva dionica izložbe je dokumentarni dio koji prati privatni život umjetnice.

(H)

Naslovnica Kultura