Kultura Kultura

Jedna borba

Kreće četvrti Festival alternative i ljevice u Šibeniku: Trudimo se mijenjati ovo vrijeme

Jedna borba
U Šibenik dolaze ugledni gosti Sarah Harrison i Paul Mason, govorit će se o projektu Muzeja oslobođenja Dalmacije u Drugom svjetskom ratu, predstavit će se nove knjige, bit će performansa, filma, izložbi

Pod motom "Jedna borba, još jedno mjesto" od srijede do subote, od 7. do 10. rujna, održava se četvrti po redu FALIŠ, Festival alternative i ljevice u Šibeniku. Među brojnim gostima najveću pažnju privlače oni iz inozemstva, britanski pisac i novinar i nova ekonomska "zvijezda“ Paul Mason te suradnica WikiLeaksa i direktorica Fondacije Courage, međunarodne organizacije koja se zalaže za prava "zviždača" i zaštitu novinarskih izvora Sarah Harrison. O programskoj organizaciji festivala direktor FALIŠ-a Emir Imamović Pirke kaže:

Ivančićevi "Radnici i seljaci“

"Nakon što smo prošle godine obilježili 70 godina od velike, ali po svemu sudeći privremene pobjede nad fašizmom, četvrti FALIŠ posvećujemo vremenu koje dolazi, točnije budućnosti za koju, naravno, ne znamo kakva će biti, ali, također, ne možemo biti sigurni i je li, uvjetno kazano, već počela. Sadašnjica, što ne treba objašnjavati, nije sjajna, sasvim suprotno, ali dok se zajedno s publikom i sudionicima festivala trudimo mijenjati ovo vrijeme, moramo se zapitati i kakav je mogući pravac promjena.

Kako god, zahvaljujući zanimanju za FALIŠ, potpori koju dobivamo i najavama dolazaka gostiju, u jedno smo sigurni: na početku smo odabrali najbolje mjesto za ovakav festival, a to nije malo i obvezuje nas da iz godinu u godinu poboljšavamo programske sadržaje. Uspijevamo li, znat ćemo desetog rujna oko ponoći, kada završavamo ovogodišnji FALIŠ."

Festival započinje izložbom likovnih radova Boba Dylana, Patti Smith i Jerryja Garcije u Studiju Galerije sv. Krševana u srijedu u 18 sati, a u 20 sati sva se događanja prebacuju na središnje mjesto Festivala, kod Male lože, gdje Siniša Labrović izvodi performans "Laboratorijska pretraga“, pola sata poslije Jasmin Imamović promovira roman "Slana zemlja“, a u 21.30 sati zakazana je hrvatska premijera američkog dokumentarnog filma "Yes Man“.

Drugog dana FALIŠ-a, u četvrtak u 20 sati je promocija knjige Viktora Ivančića "Radnici i seljaci“, a u 21 sat je tribina "Eurijeka!“, o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture 2020., uz gostovanje autora riječke prijavnice za EPK2020 Ivana Šarara i Slavena Tolja. U 22 sata na programu je hrvatska premijera kazališne predstave Zijaha A. Sokolovića "Demokracija“, u kojoj osim autora igra glumac Dražen Šivak.

Muzej oslobođenja Dalmacije

Predavanje Paula Masona te razgovor s publikom koji će moderirati Srećko Horvat na programu je u petak u 22 sata. Ovaj nagrađivani urednik ekonomije na Channel 4 News, u svojoj posljednjoj knjizi, nedavno objavljenoj na hrvatskom jeziku, "Postkapitalizam: Vodič za našu budućnost", tvrdi: "Milijuni ljudi shvaćaju da su im prodali san koji nikad neće živjeti".

U Masonovoj viziji, utemeljenoj na dugogodišnjem praćenju ekonomskih trendova i analizama procesa u svijetu kapitala, budućnost je postkapitalistička, a takva je najviše zahvaljujući tehnološkom napretku i mogućem slobodnom protoku informacija i ideja, paralelnom sa svijetom korporacija i njihovih interesa.

Prije Masonova predavanja, šibenska publika kod Male lože u 20 sati može pratiti tribinu o projektu Muzeja oslobođenja Dalmacije u Drugom svjetskom ratu, uz goste Zorana Restovića, predsjednika Udruge antifašističkih boraca i Zajednice udruga antifašističkih boraca Šibensko-kninske županije, te Josipa Jagića, povjesničara i člana Mreže antifašistkinja Zagreba, a moderatorica je Davorka Blažević.

U 21 sat je predstavljanje nove knjige Damira Pilića "Marx nije mrtav“, a sa splitskim autorom razgovara Kruno Lokotar.

Posljednjeg dana FALIŠ-a, u subotu stiže Sarah Harrison koja je široj javnosti postala poznata nakon što je pomogla Edwardu Snowdenu da iz Hong Konga pobjegne u Rusiju i tamo, nakon što su oboje proveli 40 dana u zračnoj luci u Moskvi, dobije politički azil. U 21 sat Srećko Horvat ima s njom zakazani javni intervju na temu "Privatizacija budućnosti: tko nam je želi oteti?"

Harrison, naime, drži kako se proces korištenja tehnologije u ime, pored ostaloga, ekonomije dijeljenja, nalazi na rubu otimanja građanima i građankama te da se internet pokušava praktički privatizirati i iskoristiti kao sredstvo nadzora i oružje protiv ljudskih prava, slobode i demokracije.

Sat ranije, u 20 sati, za "zagrijavanje" publike kod Male lože na rasporedu je tribina “Arbeit nicht frei: Rad & BRID" o radnim pravima i radničkim inicijativama u kojoj sudjeluju Mario Kikaš, Vedrana Bibić i Igor Lasić.

 

Naslovnica Kultura