Kultura Kultura

NA PUTU

Kirov s Balkana kreće na Zapad

NA PUTU
S '5 do 12' proradio sam balkansko naslijeđe u sebi, a ove godine do izražaja dolazi drugačiji, 'zapadnjački' dio moje osobnosti – kaže koreograf, koji se nakon velikog lanjskog uspjeha baleta na glazbu Kirila Džajkovskog ove godine okrenuo Bachu

Plesna dvorana za vježbanje splitskog Baletnog ansambla HNK ispunjena je Bachovom glazbom. Dvadesetak plesača svoju je radnu odjeću natopilo znojem – vježba se fokusirano, a tijela im se kreću u brzim izmjenama po sugestiji asistentice koreografije, Slovenke Mojce Majcen, koja im prati svaki pokret. Tu je i ravnatelj Dinko Bogdanić. A onda među njih upleše i koreograf Igor Kirov – sve su upute na engleskom: "Slide... Hand up, straight to the right. Use the body…". Šeta među plesačima i svakom se obraća ponaosob.

Uspjesi na festivalima

Pušta nas da malo osjetimo "radnu temperaturu" novog baleta "Na putu/On the road" koji se sprema za Splitsko ljeto, prije nego, pun vedrine, započne razgovor:

– Oduševljen sam atmosferom među plesačima koje sam izabrao iz ansambla i njihovom željom da rade na novom baletu. Stoga sam čak i promijenio plan, pa ih umjesto 14 sada pleše 20 – kaže Kirov.

Uspjesi na festivalima

– Jako sam ponosan na ovaj ansambl. Naše gostovanje na beogradskom međunarodnom Festivalu koreografskih minijatura nazvali su povijesnim, a, vjerujte, Beograđani znaju što je ples. Imali smo puno Narodno pozorište, a nakon što su odgledali "5 do 12" aplauz je trajao sedam minuta. I sad se naježim kad se sjetim! Isto je bilo i u Sarajevu, gdje smo nagrađeni "Srebrnom pahuljicom" – vidljivo je zadovoljan makedonski koreograf koji je "pretežno klasične" splitske plesače – kako ih je ocijenio na početku njihove suradnje – uspješno otvorio iskustvu modernog plesa.

Jer, ovo je treći po redu projekt koji Kirov radi u Splitu – nakon prošlogodišnje fantastične premijere na Sustipanu s "5 do 12", na glazbu Kirila Džajkovskog, u travnju je za Međunarodni dan plesa na pozornici splitskog HNK izvedena njegova "From Side to Side" na glazbu Balanescu kvarteta.

Što se, dakle, sprema novoga? Što stoji iza naslova "Na putu"?

– S "5 do 12" sam proradio balkansko naslijeđe u sebi, a ove godine do izražaja dolazi drugačiji, "zapadnjački" dio moje osobnosti – kaže Kirov, koji je kao 20-godišnjak upisao Akademiju za ples u Rotterdamu i otada ne živi u Makedoniji, a adresa stanovanja mu je u njemačkom Dresdenu.

– Za razliku od etno ritma, ovaj put smo bliže klasici, romantičnom i baroknom stilu. Muzička podloga su "Goldbergove varijacije" J.S. Bacha. U Saskoj, u pokrajini gdje živim, postoji priča da je grof Kaiserling patio od nesanice, pa je od pijanista J.G. Goldberga navečer tražio da ga uspavljuje, a Bachove ranije napisane varijacije su mu nudile izbor da to ponekad bude u nježnom, a drugi put u radosnijem tonu.

Glazbenu podlogu baleta čine dvije arije na početku i na kraju, te 30 varijacija teme u kojima se ritam i tempo stalno mijenjaju. Originalno su skladane za čembalo, ali ja sam smiksao piano i orkestar, što zvuči na trenutke lirično i romantično, a onda, pak, moćno. U finalu se čuje harfa.

Plesno, radi se o 32 duže ili kraće sličice koje nose priču. A priča je dakle insomnia, nesanica, stanje koje svatko od nas poznaje i u njega ubacuje neki svoj "trip". Netko svoj život, uspomene. Netko zebnju zbog budućnosti ili neki neriješeni današnji problem. Svatko od nas ima svoju, posebnu "crvenu liniju" i svatko na svoj način traži mir u sebi kako bi iz nesanice izašao. Insomnia može biti i lijepa i loša, ali to nije noćna mora, to ne – objašnjava koreograf.

Premijera 4. kolovoza

Oduševljen plesnom energijom splitskog ansambla, Kirov ne krije da želi i s novim baletom ponoviti uspjeh "5 do 12" ili ga nadmašiti, a ovaj je zbilja polučio efekt kod publike. U samo jednoj sezoni izveden je dvadesetak puta, što na splitskoj sceni, što na turnejama. Taj će balet i ove godine biti na programu Splitskog ljeta, plesat će se i na otvaranju Šibenskog plesnog festivala, a nakon ljeta i u Skoplju, na Festivalu jesenskih muzičkih svečanosti.

 A ovaj novi, "Na putu", u kojem se Kirov oslanja na iste suradnike – uz Mojcu Majcen na kostimografa Aleksandra Nošpala – premijerno se na Sustipanu pleše 4. kolovoza, pa onda još i 6. i 7., nakon čega će se naći na repertoaru HNK.

Naslovnica Kultura