Kultura Kultura

GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH

Unatoč tri otkazane predstave zbog bolesti, 'Dica' osvojila publiku i obilježila sezonu

GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH
Prema GKM-u, uspjeh sezone začinila je uspješna predstava 'Dica' Darija Harjačeka i Katarine Pejović, čije su tri izvedbe prošli tjedan otkazane zbog bolesti

Završetak kazališne sezone u Gradskom kazalištu mladih Split u znaku je kazališno-pedagoškog projekta "Dica" redatelja Darija Harjačeka i dramaturginje Katarine Pejović s temom nasilja u maloljetničkim vezama. On je, slobodno se može kazati, prerastao u kazališni hit kojemu ne treba reklama i za koji nikada nema dovoljno ulaznica. U predstavi sudjeluju profesionalni glumci i polaznici dramskih studija, a kako je među mlađima bilo par slučajeva viroze, tri predstave prošlog tjedna nisu odigrane. Ipak, do kraja sezone ostale su još tri.

'Zombi apkolipsa'

"Dica" su do sada imala 30 izvedbi i zasigurno interes neće opasti ni dogodine. Traženje "karte više" nije baš čest slučaj u teatrima - osim na premijerama, a kako doznajemo iz GKM-a, mnogi gledatelji dolaze predstavu pogledati po tri, četiri puta.

Autorski tim Harjaček-Pejović fokusirao se na adolescente, još uvijek školarce, djecu iz životne faze obilježene neugodnostima, krivim koracima, hormonskom olujom i neizgrađenim stavovima, iz faze koja ostavlja pečate za cijeli život.

Predstava je to koja je ujedno i duhovita i mučna, budi ljutnju i sućut i svakome je bliska, a autorski tim očito je pronašao za nju idealan recept: mladi i stariji glumci utkali su u nju svoja iskustva, priključili su se i pedagozi, psiholozi i liječnici i svi zajedno poslali su sa scene poruku kako nasilju treba reći "ne".

Sezonom su u GKM- u jako zadovoljni, od prve premijere "Zombi apokalipse" redatelja Marija Kovača koja je mahom privukla mlađu publiku, do "Dice". Na programu je još nekoliko izvedbi u prvoj polovici lipnja, a odlučili su za kraj načiniti malu retrospektivu i odigrati u nizu predstave koje su premijerno izveli - uz "Kazališni sat" koji slavi veliku obljetnicu, 500. izvedbu u 25 godina trajanja na sceni.

Od 2. lipnja do 12. lipnja igrat će predstave "Heidi", "Dica","Kazališni sat" i "Kraljevna na zrnu graška", a uz to će biti održani i završni satovi dramskih studija za djecu i mlade koje vode Nada Kovačević, Ivana Bačić i Vinko Mihanović

Dičja posla

Gradsko kazalište mladih, čuo sam, ima uspješnicu, "Dicu", na koju hrli i s nje taknuto izlazi i staro i mlado. To je bio jedan od argumenata da i ja u subotu kažem "ne" Realu i Atleticu. "Dica" su ipak važnija. Pokušao sam i ujutro doći do ulaznice, no blagajna, piše, otvara tek malo prije predstave.

Došao sam u 19.30 sati sudarajući se s mlađim, pa i starijim svitom koji se vraćao s blagajne s informacijom da je predstava otkazana, kao što je bila dvaput u tome tjednu, što sam znao. Kao čovjek kojeg je svemu što zna o repertoaru i događanjima naučila Slobodna Dalmacija, ujedno i urednik kulturne rubrike, vidio sam uredne najave predstave, bez ikakve informacije o otkazivanju, što je, uz automarketing, još uvijek jedna od temeljnih zadaća PR-a. Kad sam čuo da je bolesna glumica (sintagma koja često prikriva nešto drugo), kao novinar bio sam znatiželjan o kojoj je glumici riječ, a kao čovjek zabrinut je li stanje ozbiljno. Upravi teatra je vjerojatno teško gubiti tri izvedbe predstave u naletu, mislio sam, a zamjenu nisu osigurali.

Na Facebooku je predstava otkazana taj dan ujutro, no u četvrtak navečer teatar je oglasio predstavu, a u petak ujutro objavio da će kupci ulaznica u subotu s ulaznicom dobiti majicu IKS festivala. Izmjena dinamike obavijesti o predstavi ravna je stanju vruće dionice na tokijskoj burzi, po meni previše i za netradicionalnog gledatelja. Kao gledatelj bio sam ljut što nisam bio obaviješten o otkazivanju, smatrajući da se jedna uspješna predstava i mladi teatar ne bi smjeli tako odnositi prema gledateljima. Dičje bolesti, rekli bi Splićani. Ako je tako, predstavi i GKM-u želim puno zdravlja.

Siniša Kekez

Naslovnica Kultura