Kultura Kultura

Mjuzikl u Domu mladih

Romeo i Julija bez tragičnog završetka

Mjuzikl u Domu mladih
Nesnošljivost dviju obitelji u predstavi smo iskazali kao igru šaha. Prepucavanja roditelja i iskazivanja njihovih kompleksaških očekivanja od djece u baletu je nešto što je nama svakodnevica, tako da smo to zgodno iskoristili za priču, objašnjava Bruna Reić

U godini u kojoj se obilježava 400 godina od smrti engleskog pisca Williama Shakespearea splitska Udruga "danSing" pripremila je adaptaciju njegove poznate ljubavne priče i nazvala je "Romeo i Julija na drugi način“. Plesni ansambl koji čini oko 50 djece uzrasta od sedam do 15 godina izvest će 11. svibnja na pozornici Doma mladih mjuzikl u trajanju od sat vremena, čime će istovremeno obilježiti i pet godina djelovanja ove Udruge. Prošle godine u ovo vrijeme, da podsjetimo, igrali su "Pepeljugu“, a godinu dana ranije "Briljantin“.

Sretan kraj

Scenarij za priču o najpoznatijem ljubavnom paru na svijetu pripremila je Nataša Božinović, a u njezinoj verziji nema tragičnog završetka, naprotiv. Mržnjom ispunjene familije Montecchi i Capuletti u splitskoj verziji predstavljaju mame Montekić i Kapuletić koje boluju od bolesnih ambicija u vezi sa svojom djecom u trenutku kad se ona prijavljuju na baletnu audiciju za "Romea i Juliju“. One se, naravno, ne podnose…

- Njihovu nesnošljivost smo u predstavi iskazali kao igru šaha – objašnjava Bruna Reić, bivša primabalerina splitskog HNK i voditeljica "danSinga". – Prepucavanja roditelja i iskazivanja njihovih kompleksaških očekivanja od djece u baletu je nešto što je nama svakodnevica, tako da smo to zgodno iskoristili za priču. Ljubav između Romea i Julije smo malo "ublažili“ jer je naša Julija, Katarina Vučetić, 11-godišnja djevojčica, dok je Marino Jakovčević sa svojih 15 tek nešto iskusniji od nje. No, oni su se u svojim baletnim ulogama snašli iznenađujuće dobro jer za te se plesne role traži veliko iskustvo. U jednom vrlo teškom baletnom duetu oni pokazuju veliki dijapazon emocija, a osim plesnog traži se i glumačko umijeće - veli Reić, otkrivajući da se nesporazumi dviju obitelji razrješavaju na najbolji mogući način, a svi akteri mjuzikla na koncu zajedno pjevaju o ljubavi koja mijenja svijet.

Uz Brunu Reić, na uvježbavanju koreografije je radila Marijana Marević Muslim, a Franko Bonacci je glazbeni voditelj. U predstavi igra glumac HNK Nikola Ivošević u ulozi Majstora, bivša primabalerina Milka Hribar Bartolović kao majka Kapuletić, te operna pjevačica Alma Mimica kao gospođa Montekić.

Premijera mjuzikla "Romeo i Julija na drugi način“ započinje u Domu omladine u 19.30, a reprize su 12., 13. i 14. svibnja.

 

Naslovnica Kultura