Kultura Kultura

ususret premijeri u Dubrovniku

'Macbethovo prokletstvo' prepolovilo ansambl

ususret premijeri u Dubrovniku
Na predstavljanje premijere zakazane za petak došlo je manje od polovice ansambla, navješćujući tako poznato 'prokletstvo' što zadesi one koji postavljaju tragediju o vlasti

Kazalište Marina Držića uprizorenjem tragedije "Macbeth“ Williama Shakespearea priključuje se obilježavanju 400. godišnjice rođenja engleskog majstora drame. Pozadina predstave u režiji Matka Sršena pojašnjena je na konferenciji za medije, a domaćin, ravnatelj KMD-a Ante Vlahinić, imao je prvu riječ.

Tri mlada glumca

- Zapravo, uopće je glupo posebno argumentirati zašto je Shakespeare na repertoaru. On je uz Držića i Molièrea postao legitimni kazališni državljanin našega grada i stalni gost naše kuće i stoga je uvijek dobrodošao. Rad na ovoj predstavi zahtijevao je puno truda i muka. Što slatkih, što gorkih. Ansambl smo pojačali mladim glumcima Nikolom Sekulom, koji je došao s Akademije u Splitu i kojemu je još ostao diplomski rad, Bojana Beribaku publika je imala priliku upoznati u prošloj predstavi "Legenda o Beskrajnom moru“, a tu je i mladi kolega Ivan Perić - kazao je ravnatelj dubrovačkog teatra.

O komadu je govorio i redatelj.
- Macbeth je sve ono što o njemu ne znamo. Mog Macbetha, da tako kažem, glume tri glumca. Sva tri Macbetha su tri "suđenice“ jedno drugom. Kroz ovo sam redateljsko čitanje htio prikazati tu razredbu strukture vlasti "an sich“ (po sebi), kako bi rekli njemački filozofi - kazao je Sršen.

Pored već spomenutih Sekule, Beribake i Perića, u podjeli su tri gostujuća glumca: Zlatko Ožbolt, Ljubo Zečević i Bruna Bebić. Uz Ožbolta i Zečevića trećeg Macbetha glumi Edi Jertec. Na popisu su i Hrvoje Sebastijan, Zdeslav Čotić, Boris Matić, Branimir Vidić i Nina Hladilo. Sudeći prema izjavama prisutnih glumaca, postoji praznovjerje, odnosno "prokletstvo“ koje zadesi one što rade na inscenaciji Shakespeareovog teksta. Macbethovo je "prokletstvo“ očigledno već i prije same premijere zahvatilo glumce, jer ih se na konferenciji pojavilo manje od polovice.

Scenografiju potpisuje Miljenko Sekulić, kostimografiju Danica Dedijer, scenske pokrete Zrinka Japunčić, skladatelj je Marko Market. Za dizajn tona i efekte se brine Miro Pijaca, za dizajn svjetla Aleksandar Mondecar, a inspicijent je Anita Bubalo. Premijera je na rasporedu u petak, 22. travnja, u 20 sati. Reprizna izvedba je 24. travnja.

 

Naslovnica Kultura