StoryEditorOCM
KulturaIZLOŽBA

Prvi svjetski rat stigao i u Split

5. travnja 2016. - 17:49
Zadar, 240614. U godini obiljezavanja stote obljetnice pocetka Prvoga svjetskog rata, Drzavni arhiv u Zadru priredio je izlozbu VELIKI RAT - od atentata u Sarajevu do ulaska talijanske vojske u Zadar. Na fotografiji: Ravnatelj Drzavnog arhiva u Zadru Ante Gveric i arhivist Denis Martinovic - autori izlozbe. Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Danas, 5. travnja, u 19 sati u palači Milesi u Splitu otvara se izložba "Veliki rat – od atentata u Sarajevu do ulaska talijanske vojske u Zadar", u suorganizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i Državnog arhiva u Splitu i Zadru.

Izložba je prvi put i bila postavljena u Zadru prije dvije godine, tijekom obilježavanja sto godina od početka Prvog svjetskog rata.

Izložba kroz četiri sudbine preživjelih sudionika toga svjetskog sukoba, braće Roberta i Zvonimira Novakovića iz Benkovca, odvjetnika Josipa Petriciolija iz Zadra i težaka Stipana Šimunića iz Bibinja, prikazuje život i rat kroz fotografije, novinske članke, proglase, službene i osobne dokumente.

Događanja su fragmentarno prikazana od sarajevskog atentata do ulaska talijanske vojske u Zadar u st...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:38