Kultura Kultura

MILJENIK ŽIRIJA

‘Zvizdan’ na Oscaru: Matanićevom filmu više ništa nije nemoguće

MILJENIK ŽIRIJA

"Više ništa nije nemoguće da se dogodi. Približili smo se društvu dobrih, talentiranih svjetskih filmaša"  - komentirala je Zadranka Tihana Lazović vijest da je film „Zvizdan“, u kojemu tumači glavnu žensku ulogu, izabran za predstavnika Hrvatske za natjecanje za nagradu Oscar, u kategoriji najboljih stranih filmova.

Iza filma "Zvizdan“ Dalibora Matanića je nagrada žirija na festivalu u Cannesu, šest Zlatnih arena u Puli, nagrada CICAE na Sarajevo film festivalu…

- Sretni smo, to je još jedna potvrda da smo zaista napravili dobar film, te potvrda da su naši filmaši to prepoznali– kazala je Tihana, koja ovih dana u rodnom Zadru prati zbivanja na šestom Avvantura film festivalu.

Upravo na Avvanturi boravi i "čovjek kojeg svi filmaši žele upoznati“ - Christian Jeune, glavni selektor festivala u Cannesu koji nam je iznio osobne dojmove o „Zvizdanu“. Budući da je Jeune glavni selektor, niti jedan film od oko 1700 koliko ih se prijavi ne može mu promaknuti:

Jeune: Odabrao sam ga bez dvojbe

- Odabrao sam „Zvizdana“ bez dvojbe, isprve. Film ima snažnu priču, narativno je vrlo zanimljiv, vrlo dobro i inteligentno "složen“ – rekao je Jeune, dodajući da "i vrlo velika imena“ ne znače nužno ulazak u konkurenciju u Cannesu.

Na Avvantura festivalu, istaknuo je Jeune, susreće se s hrvatskim redateljima, producentima i glumcima, a u šali je dodao da je prva riječ koju je naučio na hrvatskom bila "polako“.


Christian Jeune: Film ima snažnu priču, narativno je vrlo zanimljiv, vrlo dobro i inteligentno "složen...
Ankica Jurić Tilić, producentica “Zvizdana”, nam kaže:

- Nadali smo se ovakvom ishodu, ali sad tek predstoji teška borba, jer će i druge zemlje sudionice nastojati ući u tu “short” listu od devet naslova koju će članovi akademije objaviti krajem ove ili početkom iduće godine. Drago nam je da se svidio komisiji HDFD. Baš nam je čast biti u ovakvoj selekciji, ali ogroman posao je pred nama.

Matanić: Treba ga predstaviti kao film o ljubavi

Trebamo imati američkog publicista, recimo, prije Cannesa imali smo francuskog distributera i bio nam je golema podrška. To što je film postigao uspjeh u Cannesu za nas je olakotna okolnost. Konačno, i po tipu filma “Zvizdan” je nešto što bi moglo imati šanse, jer veliča ljubav, i ima tu neku optimističnu crtu.

Dalibor Matanić, redatelj, predviđa:

"Već dugo se pripremamo za ovaj trenutak i sad kad imamo zeleno svjetlo, krećemo u pripetavanje. Dosta je jaka konkurencija, trenutačno su dosta zastupljene mađarska i francuska kinematografija. Međutim, imamo neki feedback iz SAD-a da smo u tzv. AA kategoriji, dakle, u krugu smo velikih šansi.

A i dobro je to što svi znaju za film; pored uspjeha u Cannesu i Puli, napravili smo opsežan festivalski krug: Espoo u Finskoj, Motovun, Sarajevo, Melbourne, Odesa, Karlovy Vary. Publicist filma trebao bi akcentirati činjenicu da je ovo film o ljubavi, film u kojemu ljubav pobjeđuje".

PIŠU: LADA BURČUL, JAKOV KOSANOVIĆ

Kad u kino?

Hrvatska pretpremijera bit će 17.9. u Zagrebu, a u redovitu distribuciju film ide 24. rujna. Splitska premijera bit će 20.rujna.

Najbolji od sedam

Film Dalibora Matanića izabran je između sedam filmova: "Iza sna“ Igora Filipovića, "Ljubav ili smrt“ Daniela Kušana, "Kosac“ Zvonimira Jurića, "Takva su pravila“ Ognjena Sviličića, "Ti mene nosiš“ Ivone Juka, "Zagreb cappuccino“ Vanje Sviličić, te "Zvizdan“ Dalibora Matanića.

Naslovnica Kultura