Kultura Kultura

poetese slobode

Poezija Dorte Jagić i Lidije Dimkovske večeras u dvoru splitske Galerije umjetnina

poetese slobode
U Vrt poezije, ​u dvorištu splitske ​​Galerije umjetnina, koji "zalijeva" Udruga "Kurs", stižu dvije sjajne autorice: makedonska pjesnikinja, prozna spisateljica i prevoditeljica Lidija Dimkovska (44) i hrvatska pjesnikinja, autorica kratkih priča, putopisa, eseja i dramskih tekstova Dorta Jagić (41), a moderator večeri Marijo Glavaš otkrit će i glavnu poveznicu – uz naramak priznanja koje su dobile za svoj rad, obje ih povezuje titula Europskog pjesnika slobode.

Jagić ju je dobila prošle godine, a Dimkovska je kandidirana 2015.

Dimkovska, trenutno gošća programa Writers in Residence i europske mreže Traduki u Splitu, već posjeduje prestižne nagrade poput Europske nagrade za poeziju "Hubert Burda" i međunarodne nagrade "Tudor Arghezi", kao i Europske nagrade za književnost za prvi roman "Skrivena kamera".

I on, kao i drugi roman "Rezervni život", nagrađeni su nagradom Društva pisaca Makedonije. Objavila je desetak zbirki poezije koja joj je prevedena na više od dvadeset jezika, a magazin "The American Poetry Rewiev" joj je posvetio naslovnicu i posebni dodatak.

Trenutno djeluje kao slobodna umjetnica i prevoditeljica u Ljubljani. Članica je Društva pisaca Makedonije i Slovenije, makedonskog PEN centra i stručnog žirija međunarodnih književnih i festivala i nagrada Vilenica i Herbert. Autorica je scenarija za dugometražni slovenski fim "Why".

Disciplina misli

Dorta Jagić jedna je od najcjenjenijih autorica svog naraštaja, a okušala se uspješno u nizu književnih žanrova. Budući da joj je prvi izričaj bio pjesnički, za što je i nagrađivana u svijetu, stekla je disciplinu misli i ekonomičnost, a njezine su proze obojene proživljenim ozračjem, te emocijama. Objavila je pet zbirki pjesama i tri knjige kratke proze.

Uvrštena je u brojne domaće i strane pjesničke antologije, pjesme su joj prevođene na više od dvadeset stranih jezika. Osim pjesničke nagrade "Goranovo proljeće", dobitnica je i međunarodne nagrade Balkan Grand Prize for Poetry, 2007. u Rumunjskoj.

Više od desetljeća bila je nagrađivana kazališna pedagoginja i redateljica u brojnim studentskim amaterskim trupama, na scenu je postavila dvadesetak predstava. Niz godina vodi radionice pisanja poezije i prevodi s engleskog i njemačkog jezika. Njezina nova knjiga, "Prolazi i pukotine", sadrži tekstove putopisno-prozne provenijencije. Živi kao slobodna umjetnica u Zagrebu.

– Generacijski, to su pjesnikinje sličnog izraza, no Lidiju bih svrstao u radikalniji i pretežno narativni tip pisca, a Dortin izraz obiluje apstrakcijama i asocijacijama – veli Edi Matić iz Udruge "Kurs".

Program počinje u 21 sat.

J. LESKUR STANIČIĆ


Naslovnica Kultura