Kultura Kultura

POVUCI-POTEGNI

Mani Gotovac: Okanite se skandala oko Houellebecqa!

POVUCI-POTEGNI
Upravno vijeće Dubrovačkih ljetnih igara ne podržava izvođenje “Elementarnih čestica” u ovogodišnjem programu. Odlučeno je to većinom glasova – Damir Čokljat, predsjednik Vijeća, i Vinko Dubović, šef tehnike Igara, glasali su protiv izvođenja predstave, dok je Srđana Cvijetić bila za. Stav Upravnog vijeća nije obvezujući i oni nemaju kompetenciju određivanja programa Igara. Njihovu odluku komentirala je Mani Gotovac, pomoćnica intendanta za dramski i popratni program na Igrama.

– Prvo, uopće nisam znala da postoji Upravno vijeće Igara. Drugo, “Elementarne čestice” se igraju na Lovrijencu. Prestanite se više time baviti. Zaštitari baštine iz Lovrijenca su dali odobrenje, Ministarstvo plaća sve, osiguranje je dogovoreno, izvodi se predstava na Lovrijencu. Što je to Upravno vijeće koje se saziva jednom u pet godina. Iznad Upravnog vijeća stoji Vijeće Dubrovačkih ljetnih igara koje je u dva navrata potvrdilo “Elementarne čestice”! Zar vam to nije dovoljno? Na programu je još “Dubrovačka trilogija” i pitam se zanima li Dubrovnik više premijera “Dubrovačke trilogije”, s najvećim glumcima Hrvatske i Dubrovnika, ili ih još uvijek zanima skandal oko nepismenosti i primitivizma njihova župana? – oštra je Mani Gotovac.

Inače, Upravno vijeće ima tri člana koji se imenuju iz reda uglednih kulturnih i umjetničkih radnika. Dva člana imenuje Gradsko vijeće Dubrovnika, a jednog člana iz svojih redova biraju stručni radnici Ustanove. Mandat člana Upravnog vijeća traje četiri godine.

Podsjetimo, “drama” oko predstave “Elementarne čestice” Michela Houellebecqa počela je kada je početkom svibnja proglašena sigurnosnim rizikom i skinuta s programa 66. dubrovačkih ljetnih igara. Dogodilo se to zbog pisanog zahtjeva Dubrovačko-neretvanske županije za procjenom rizika postavljanja predstave u Kuparima zbog kontroverznog autora i njegovih istupa protiv islama. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske je nakon obavljene procjene utvrdilo da bi izvođenje predstave predstavljalo sigurnosni rizik, zbog čega je predstava skinuta s programa.

Ipak, na sjednici Festivalskog vijeća u prostorijama Ministarstva kulture krajem svibnja odlučeno je da će se predstava ipak odigrati, a Županija je povukla financijsku potporu u iznosu od 650 tisuća kuna.

Financiranje osiguranja

– Usuglašeno je da će Ministarstvo kulture i Grad Dubrovnik preuzeti novonastali manjak u financijskom planu uzrokovan povlačenjem Dubrovačko-neretvanske županije kao sufinancijera ovogodišnjeg programa – pisalo je u priopćenju Ministarstva. Na sjednici Gradskog vijeća koja je uslijedila dubrovački gradski vijećnici jednoglasno su odbili financiranje osiguranja predstave.

Prije nekoliko dana objavljeno je kako se predstava ipak neće odigrati, gdje je prvotno zamišljena, u Kuparima, nego na tvrđavi Lovrijenac, gdje se već tradicionalno izvode klasična dramska djela na Igrama. Prema objašnjenju intendanta Mladena Tarbuka, Lovrijenac je nepristupačno mjesto na kojem je vrlo jednostavno kontrolirati ulaz i izlaz publike. Na pitanje je li već isplanirano osiguranje, Mani Gotovac je rekla da je sve riješeno prije tri dana.

– Govorite o svršenom vremenu. Bilo bi vam pametnije da se bavite “Dubrovačkom trilogijom” – zaključila je Gotovac.


Naslovnica Kultura