Kultura Kultura

HIT FILM

"Svećenikovu djecu" u svijetu vidjelo više od 113 tisuća gledatelja

HIT FILM
Film "Svećenikova djeca" hrvatskog redatelja Vinka Brešana u prošloj je godini diljem svijeta pogledalo više od 113 tisuća gledatelja, izvijestio je francuski WIDE, međunarodni prodajni zastupnik filma koju je hrvatsku premijeru imao prije dvije godine.

Prema podacima o gledanosti, koje prenosi Hrvatski audiovizualni centar, film je u Njemačkoj vidjelo 42.553 gledatelja, u Brazilu 31.454, u Italiji 21 tisuća, u Mađarskoj 6.340, u Grčkoj 6.129, a u Poljskoj njih 5.859, što je ukupno 113.335 gledatelja.

Za Meksiko, Francusku, Argentinu, Belgiju, Bugarsku, Španjolsku, Litvu, Norvešku, Island, Portugal, Rumunjsku, Rusiju, Tursku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku te SAD, podaci o distribuciji očekuju se tijekom ove godine.

Brešanovu humornu dramu o mladom svećeniku koji provodi neobičnu pronatalitetnu politiku, u hrvatskim kinima je u 2013. vidjelo više od 158 tisuća gledatelja. Međunarodnu premijeru imao je na festivalu u Karlovym Varyma, nominiran je za Nagradu Europske filmske akademije, te je osvojio "Zlatnog delfina" za najbolji igrani film na Međunarodnom filmskom festivalu Festroia u Portugalu.

Film počinje dolaskom mladog svećenika don Fabijana (Krešimir Mikić) u službu na mali dalmatinski otok. Kako bi povisio natalitet, u suradnji s prodavačem na kiosku (Nikša Butijer) i ljekarnikom (Dražen Kuehn) kreće u misiju bušenja kondoma. Njihova akcija rezultira nizom poroda, ali i nezaustavljivim slijedom nesretnih događaja. Riječ je o adaptaciji istoimene drame pisca, scenarista i skladatelja Mate Matišića, koji je za film napisao scenarij i glazbu.

Nastao je u produkciji zagrebačkog Interfilma i koprodukciji beogradskog Zillion Films, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa. To je najgledaniji hrvatski film od 2000. i prvi hrvatski film od osamostaljenja koji je ušao u redovnu distribuciju u kinodvorane u Njemačkoj i Austriji, a otkupljen je za prikazivanje u 29 zemalja.


H
Naslovnica Kultura