Kultura Kultura

NAJPOSJEĆENIJI U HRVATSKOJ

Najveće priznanje u stogodišnjoj povijesti: Fotoklub ‘Split’ proglašen kulturnim dobrom

NAJPOSJEĆENIJI U HRVATSKOJ

U bujici elementratnih nepogoda i afera koje nas preplavljuju tiho je stigla vijest o tome da je Ministarstvo kulture donijelo rješenje da Galerija fotografije i Fotoklub “Split” prvi u Hrvatskoj dobiju svojstvo kulturnog dobra.

Time je zaštićen cjelovit prostor (uredi i fotolaboratorij) te njegova namjena.

- Nakon 103 godine rada dobili smo ovo najznačajnije priznanje u povijesti Fotokluba “Split”. Ministarstvo je prepoznalo ono što smo desetljećima radili i da smo galerija koja od Silvestrova do Silvestrova ne zatvara vrata. A kada se pogleda laserski brojač posjeta, vidi se da smo najposjećenija galerija u Hrvatskoj.

Trasa prema muzeju

Fotoklub “Split” dao je generacije odličnih splitskih fotografa, koji snimaju po cijelom svijetu. A iz naših fotografskih škola godišnje izlaze po dvije klase fotografa. Ovo je još jedna potvrda da je Split autoritet u svim segmentima fotografije, novinskoj, kazališnoj, portretnoj... - s ponosom i zadovoljstvom komentira odluku predsjednik Fotokluba “Split” Feđa Klarić.

Da postoji laserski brojač afirmativnih spomena Fotokluba, samo kod Feđe, on bi vjerojatno bio na desetak milijuna. Ali zato Fotoklub niže priznanja i možda trasira put k muzeju splitske fotografije, dok Zagreb ne može doći ni do fotografske galerije.


Feđa Klarić: Ministarstvo je prepoznalo što desetljećima radimo, ne zatvarajući vrata od Silvestrova do Silvestrova 


Kao dodatni znak vitaliteta Fotokluba jest i priznanje Hrvatskog fotosaveza za udrugu godine u Hrvatskoj, te godišnje nagrade članovima kluba Andri Damjaniću, Anti Verzottiju i Valentinu Biliću Prciću. A prošli tjedan na Međunarodnom salonu fotografije Vinkovci prvu nagradu za najbolju pojedinačnu fotografiju dobio je Tom Dubravec, a pohvalu Rocco Zorić.

S. KEKEZ, FOTO: CROPIX

Naslovnica Kultura