Kultura Kultura

U Dioklecijanovim podrumima uskoro izložba ‘Aurum’ splitske umjetnice Glorije Oreb

Splitska umjetnica Gloria Oreb predstavila se na izložbi “Aurum” u istočnom krilu Dioklecijanovih podruma, a koja će biti otvorena do 4. travnja. Postavljene u tri kompozicijske grupe od po šest platana, izložba se sastoji od 18 pozlaćenih kvadratnih formi formata 30x30 cm.

Nakon zapažene izložbe “Rosarium”, gdje je kao motiv uzela simbol ruže, Gloria je sada odabrala stilizirani oblik kružnice sa središtem koji predstavlja kemijski element zlato, kao i astronomski znak Sunca.

Dioklecijanovu je palaču Mladen Pejaković nazvao “Palačom sunca”, što znači da je ona najprigodnije mjesto za predstavljanje izložbe ovakve tematike. Kako kaže i sama umjetnica, “podrumi u mikro/makro kontekstu postaju drugim nebom”.

Na proljetni ekvinocij sunce započinje putovanje na sjever donoseći sa sobom buđenje, rast i novu čistu energiju. Zlato kao sunčeva kovina pak oduvijek je simbolizirala savršeni metal. Kružnice su ucrtane u kvadrat koji je simbol stabilnosti, postojanosti i materije.

Kroz crno-zlatni niz koji obuhvaća horizont krila podruma, osim kontrasta boja, možemo zamijetiti i prožimanje simbolizama religija i mistike, kao što su alkemijski simbol zlata i zmije koja grize svoj rep, mjesec u homologiji sa suncem, kotač koji daje iluziju vrtnje, 4 strane svijeta i 4 elementa integrirana u jednom krugu itd.

Od točke kao ishodišta do kružnice koja nema početak ni kraj, oslikava se vječno kretanje unutar jedne domene. Najvažnije od svega je pak da se promatraču ostavlja sloboda interpretacije simbola koji isijava snagom u meditativnoj atmosferi podruma.

Ana JERKOVIĆ

Gloria Oreb među svojim radovima u podrumima Dioklecijanove palače

Naslovnica Kultura