Kultura Kultura

DESNIČINI SUSRETI 

Pošto kilo mozga?

DESNIČINI SUSRETI 
Na Sveučilištu u Zadru i u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom kod Zadra, 20. i 21. rujna održavaju se “Desničini susreti” s temom “Intelektualac danas”. Program znanstvenih istraživanja “Desničini susreti”, posvećen Vladanu Desnici (Zadar, 17. rujna 1905. – Zagreb, 4. ožujka 1967.), jednome od najboljih pisaca hrvatske i srpske književnosti 20. stoljeća, utemeljen je na Zavodu za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1989. godine kao interinstitucionalni znanstveni i kulturni program za istraživanja i unapređivanja hrvatsko-srpskog interkulturalizma. Inicijalno je bio okupio 17 institucija u Hrvatskoj.

Problemi kulture

Uspješno je djelovao 1989. i 1990. godine, a svoju djelatnost je obnovio 2005. godine, također na Zavodu za hrvatsku povijest i od tada kontinuirano djeluje kao program društveno-humanističkih i kulturoloških istraživanja, koji koordiniraju Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo pisaca iz Zagreba i Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” iz Zagreba.

“Desničini susreti” održavaju se u rujnu svake godine u Zagrebu, Zadru i Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom, posjedu obitelji Desnica, zaštićenom spomeniku kulture, gdje se od 2009. godine razvija i Međunarodni sveučilišni centar, fokusiran na probleme kulture i razvoja, na temelju dugoročnog sporazuma između obitelji Desnica i Sveučilišta u Zagrebu.

– Još se nisu do kraja razjasnile razne dubioze, nepravde i nedjela prošlosti, a već su nas sustigla nova nedjela i nove nepravde ratne i tranzicijske stvarnosti, pri čemu je uloga i moć intelektualaca sve dvojbenija i slabija. U nekom smislu njihova se drugost/stranost u odnosu na vlastito društvo ili polje djelovanja osjeća kao prijetnja većinskim politikama, etničkim ili vjerskim strategijama, pa i demokratskom razvoju.

Upravo suprotno, prije nekoliko godina proklamirani interkulturni dijalog, kao temeljna vrednota EU-a, nije trebao uputiti na međusobnu suradnju samo intelektualce, umjetnike i znanstvenike različitih kultura i socijalnih predispozicija, nego i afirmirati interkulturalnost kao vrijednost koja čuva dostojanstvo osobe i pojedinca razvijajući toleranciju prema drugom i drugačijem, što je zapravo uvjet za opstanak demokratskih odnosa u društvu. Briga i odgovornost za drugoga tako se u slučaju intelektualaca danas zapravo javlja kao zabrinutost nad vlastitom sudbinom i ulogom u društvu – stoji u predgovoru ovogodišnjih “Desničinih susreta”.

‘Kilo mozga’

U radu skupa sudjelovat će brojni znanstvenici koji će raspravljati o raznim aspektima intelektualca danas: o intelektualnoj kulturi Zorana Kravara, medijskim intelektualcima, biopolitici intelektualaca i mogućnosti kritičke artikulacije svijeta, intelektualcu u međuraću i danas, intelektualcu danas kao utopistu budućnosti ili prošlosti, intelektualizmu tranzicije i tranziciji intelektualizma, slovenskim intelektualcima danas, transformacijama i transferima simboličkog i društvenog intelektualnog kapitala u suvremenom društvu masovnih medija, te o “kilu mozga – dvije marke!”: cijeni intelektualca danas.

mišel kalajžić
Naslovnica Kultura