Kultura Kultura

KULTURNI DOGAĐAJ

Desnica se vratio Zadru

KULTURNI DOGAĐAJ

S otvorenja izložbe ‘Vladan Desnica u fondu Znanstvene knjižnice Zadar'

U Znanstvenoj knjižnici u Zadru, u utorak 17. rujna, na rođendan jednog od najznačajnijih zadarskih suvremenih pisaca Vladana Desnice, u nazočnosti velikog broja kulturnih radnika, sveučilišnih profesora, studenata i učenika, otvorena je izložba “Vladan Desnica u fondu Znanstvene knjižnice Zadar”, priređenoj u povodu Međunarodnog znanstvenog skupa “Desničini susreti 2013.” koji se na temu „Intelektualac danas“ održavaju na Sveučilištu u Zadru i u Kuli Jankovića u Islamu Grčkom.

Izložba kojom se Vladan Desnica nakon dugo vremena simbolički „vratio u Zadar“ i kojom se Zadar vratio Desnici, koncepcijski je zamišljena prikazom literature Desnice i o Desnici u vitrinama i prikazom periodike na zidovima, ali i fotogalerijom iz obiteljskog albuma, te čak i snimkom Desničina razgovora na radiju o književnosti i umjetnosti.

U šesnaest vitrina prikazana su originalna djela Vladana Desnice, zatim građa koja govori o Desnici kao prevoditelju jer je prevodio s francuskog i talijanskog, a govorio je i ruski. Tu su i prijevodi Desničinih djela na strane jezike koje je ustupio njegov sin Uroš, pa vitrina sa zbornicima i antologijama u kojima je zastupljen Vladan Desnica, prikaz kritičkih promišljanja Desničina djela...

- Godine 1965. za 60. rođendan Vladana Desnice u zgradi Znanstvene knjižnice, prigodno slovo je održao uvaženi profesor Nikola Ivanišin. Njih dvojica su se toga dana i upoznala u ovoj kući i počeli se intenzivno intelektualno družiti, ali nažalost druženje nije potrajalo dugo jer je Vladan Desnica u ožujku 1967. umro - kazao je ravnatelj Znanstvene knjižnice Miro Grubić i naglasio:

- Moram reći da je Vladan Desnica, kako bi to rekao i prof. Nikola Ivanišin, najprije hrvatski pjesnik, pa zadarski pjesnik i pjesnik zadarskog kraja. Moramo biti ponosni na Vladana Desnicu i njegovo književno djelo. Ime Vladana Desnice je nemoguće spomenuti da se uz njega ne veže i grad Zadar. Siguran sam da je Vladan Desnica rođen, živio i stvarao na bilo kojoj točki kugle zemaljske, da bi taj kraj bio ponosan na njega i ne vidim razloga da ne budemo i mi - rekao je Grubić.

Kći Vladana Desnice Nataša Žerjavić zahvalila je u ime obitelji Desnica Znanstvenoj knjižnici u Zadru na organizaciji izložbe.

- Posebno smo osjetljivi na to da se Zadar preko Znanstvene knjižnice i Gradske knjižnice uključio u proslavu Desničinih susreta, jer će 19. rujna biti otvorena izložba u Gradskoj knjižnici, a 20. rujna će biti održana književna večer na temu poezije Vladana Desnice. Drago nam je da ove manifestacije osvješćuju današnje generacije Zadrana da je Vladan Desnica njihov sugrađanin koji nije slučajno rođen u Zadru. Naime, ranija pokoljenja naše obitelji su bili Zadrani i u Zadru i okolici, a osim toga to djetinjstvo u Zadru imalo je znatnu formativnu ulogu u njegovu životu. Njegovo djelo ne bi bilo isto da nije bilo određeno tim podrijetlom, regionalnim, mediteranskim i zadarskim. Oni koji su ga poznavali, znaju koliko je njegovo djetinjstvo i kasniji dolasci u Zadar - koliku su važnost imali u njegovu životu, a isto tako znaju da je sanjao o starosti u ljepoti ovoga grada i njegova kamena i sunca. Zato je nama kao obitelji posebno drago da će se sadašnje generacije Zadrana podsjetiti na djelo Vladana Desnice - rekla je Nataša Desnica-Žerjavić, proglasivši izložbu otvorenom.

MIŠEL KALAJDŽIĆ


Naslovnica Kultura