Kultura Kultura

od 26. do 31. svibnja

Razmjena svjetskih iskustava: počinje Festival europske kratke priče

od 26. do 31. svibnja

U pisanju kratke priče glavno pitanje gdje staviti točku, kaže Roman Simić Bodrožić / foto: Cropix

Festival europske kratke priče (FEKP) održat će se od 26. do 31. svibnja u Zagrebu i Varaždinu, a na njemu će sudjelovati više od 20 pisaca iz 15 zemalja. Čitanjem i razgovorom “Između dvije lijepe vatre: priče i romani”, odnosno o tome što ih spaja i razdvaja, festival će 26. svibnja u Booksi otvoriti Owen Martell iz Walesa, Josip Novaković iz Kanade i Keith Ridgway iz Irske, kazala je na konferenciji za novinare u Zagrebu programska koordinatorica Festivala Jelena Spreicer.

Umjetnički direktor Roman Simić Bodrožić rekao je kako je u pisanju kratke priče glavno pitanje gdje staviti točku, jer ako to ne znate, ne možete ju ni napisati.Napominjući kako je ove godine zemlja partner Wales, što je u duhu promicanja, kako je rekao, “malih”” jezika, kultura i književnosti, kao što je i hrvatski, Simić Bodrožić naglasio je da su time željeli dati dodatnu vrijednost festivalu. Stoga će na njemu nastupiti četvero velških autora, Jon Gower, Deborah Kay Davies, Owen Martell i Rachel Trezise, u utorak 28. svibnja u okviru uvoda u suvremenu kratku velšku priču.

Dok svijet obilježava deset godina od invazije na Irak, a prijepori oko opravdanosti vojne intervencije ne prestaju – Hassan Blasim, sjajan irački pisac s finskom adresom, i Rawi Hage, Kanađanin i Libanonac – dobitnik prestižne nagrade IMPAC Dublin, razgovarat će o posljedicama odluka koje su za njih donosili drugi, o svojim književnim i ljudskim odgovorima na odluke koje su promijenile svijet u kojem živimo. Upravo je Blasima Roman Simić Bodrožić najavio s posebnim zadovoljstvom te napomenuo da je taj pisac rodnu zemlju napustio zbog političkog progona.

Na FEKP-u će se razgovarati i o ulasku Hrvatske u EU s Europljanima različitih iskustava – Iracima, Španjolcima, Britancima... Festival europske kratke priče posjetit će i Karrie Fransman čiji su autobiografski stripovi izlazili u The Guardianu, a njezin serijal “The Night I Lost My Love” objavio je The Times. Kao samostalnu ediciju objavila je “The House That Groaned”, koji je The Observer proglasio stripom mjeseca.

 renato kragić


Naslovnica Kultura