Kultura Kultura

Gosti dizajneri Split vide kao živo tkivo

Rhabyt i Lennon sa studentima splitske Akademije
/ Jakov Prkić /CROPIX
Treći je put splitska Umjetnička akademija, odnosno njezin Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, organizirao radionicu dizajna interakcija, koja je održana od 25. do 29. ožujka. Ovo novo područje dizajna okrenuto je ponajprije ljudima i njihovoj međusobnoj komunikaciji, a tek onda proizvodima.

- Radi se o multidisciplinarnom pristupu koji uključuje znanja ne samo iz digitalnih medija, nego i iz drugih područja. Stoga su kao sudionici radionice bili pozvani studenti, njih tridesetak, sa studija dizajna vizualnih komunikacija, arhitekture, računalstva, informatike, te sociologije, a došli su iz Splita, Zadra i Zagreba – rekao nam je mr. sc. Ivica Mitrović, voditelj radionice, koji kao svrhu ovog projekta naglašava učenje grupnom radu kroz multidisciplinarni pristup jer budući dizajneri našeg društva trebaju problem sagledati s više strana.

S njima rade Marilyn Lennon, dizajnerica interakcija s Interaction design centrea iz Irske, te prof. Gwyan Rhabyt s kalifornijskog sveučilišta East Bay.

Svijest o ulozi prostora

Zanimljivo je da strani gosti Split vide kao živo tkivo idealno za proučavanje kroz područje kojim se oni bave. Kao konkretnu temu, studenti su odabrali javni gradski prostor, i to Trg Gaje Bulata, dio splitskog pazara uz istočni zid Dioklecijanove palače, te plažu Firule.

Uz pomoć dizajna studenti će pokušati podići svijest o ulozi javnog prostora u gradu. Kakve nove ideje su osmislili za te lokacije, građani su mogli vidjeti u petak, kada su studenti isprobali svoje radove na licu mjesta .Ipak, cjelokupna javna prezentacija radova najavljena je za subotu na Tvrđavi Gripe, u 17 sati.

 merien ilić

Oaza dizajna interakcija

Splitska akademija jedina je obrazovna ustanova u Hrvatskoj na kojoj se obrađuju sadržaji iz područja dizajna interakcija. Ovu radionicu financirao je Odjel za kulturu grada Splita.

 

Naslovnica Kultura