Kultura Kultura

kritika na račun cenzure

Ministrica Zlatar Violić: Plakat za "Fine mrtve djevojke" s dvjema Bogorodicama nije trebalo zabraniti

kritika na račun cenzure

Nakon što je povučen sporni plakat, postavljen je novi, sa scenom iz predstave / snimio: Ronald Goršić/Cropix

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić izjavila je danas kako plakat za predstavu "Fine mrtve djevojke" Dalibora Matanića u Gavelli, koji prikazuje dva kipa Blažene Djevice Marije u zagrljaju, nije trebao biti zabranjen, ocijenivši kako plakat ne vrijeđa osjećaje vjernika, već da je riječ o cenzuri koja narušava umjetničke slobode.

"Smatram da plakat za predstavu 'Fine mrtve djevojke' treba i nadalje koristiti jer on na kvalitetan način poziva građane na predstavu koja govori o njihovim problemima. Problem otpora prema onima i onom drugačijem je problem svih - jer svi smo mi, uključujući i različite religijske udruge, lokalne političare, gradske dužnosnike i ravnatelje kazališta - nekome ona ili onaj Drugi", ističe Ministrica Zlatar Violić u svojem priopćenju.

"Problem nije plakat, nego cenzura koja dokazuje da su ovakve predstave, a i plakati itekako potrebni. I predstava i plakat dokazuju da i te kako imamo i dizajnera poput Vanje Cuculića, redatelja poput Matanića, glumaca i glumica, pisaca poput Mate Matišića, koji nisu samo vrhunski stilisti nego na relevantan način govore o društvenim problemima", smatra Ministrica te poručuje: "Nije točno da je plakat povrijedio osjećanje vjernika, nego je gradska i kazališna cenzura narušila prostor umjetničkih sloboda".

Plakat za Matanićevu predstavu "Fine mrtve djevojke", premijerno izvedenu u subotu 12. siječnja u zagrebačkome Gradskom kazalištu Gavelli, jučer je po nalogu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zabranio ravnatelj tog kazališta Darko Stazić.

Redatelj Oliver Frljić na to je reagirao otkazivanjem suradnje Gavelli na dvije planirane predstave.

Ubrzo su se očitovali i Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD), koje je izrazilo "ozbiljnu zabrinutost" i upozorilo na "otvorenu cenzuru", kao i razne udruge za suzbijanje društvene diskriminacije.

(H)

 SVOJ STAV O OVOJ TEMI MOŽETE IZRAZITI U NAŠOJ ANKETI
Naslovnica Kultura
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last