Kultura Kultura

Predsjednik HAZU-a Kusić otvorio "Knjigu Mediterana"

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr. Zvonko Kusić u je splitskom Zavodu HAZU u palači Milesi svečano otvorio 24. Knjigu Mediterana. Pred stotinjak uzvanika, među kojima je posebno pozdravio župana Antu Sanadera i zamjenicu splitskog gradonačelnika Anđelku Visković, Predsjednik HAZU-a je kazao da je Statut grada Splita važan dokument koji je kvalitetno i široko normirao različite pojave.

- Čestitke Književnome krugu Split što je objavio tri izdanja Statuta na hrvatskome jeziku. Književni krug postiže neviđene uspjehe, posebno u nakladništvu, i s razlogom je prepoznat na nacionalnoj razini, zbog čega posebno treba pohvaliti njegova dugogodišnjega voditelja akademika Nenada Cambja - kazao je dr. Kusić.

- „Književni krug i Knjiga Mediterana važan su čimbenik promocije baštine i kulture i dosega hrvatske kulture. A upravo će kultura biti najvažniji čimbenik predstavljanja hrvatskoga identiteta - zaključio je Predsjednik Akademije.

Tradicionalni esej o Mediteranu pročitala je Mirjana Matijević-Sokol. Tema njenog izlaganja bio je splitski srednjovjekovni književni krug koji su, kako se vidjelo u eseju, činili brojni istaknuti pisci, intelektualci na čelu s Tomom Arhiđakonom.

- Od početaka u Splitu su objedinjeni knjiga, Mediteran i grad - kazala je Mirjana Matjević Sokol.

Nakon kraće pauze, akademik Davorin Rudolf vodio je i uz autora te Dragana Bolanču i Ivu Grabovca i predstavio knjigu Drage Pavića o pomorskom osiguranju. Time je zaključena prva večer Knjige Mediterana. Otvaranje je glazbenim nastupom uveličala klapa Mriža.

S.kekez
Naslovnica Kultura