Kultura Kultura

počinje u nedjelju, 23. rujna

24. "Knjiga Mediterana" u čast 700 godina Splitskog statuta

počinje u nedjelju, 23. rujna

Dvadeset četvrtu “Knjigu Mediterana” u prostorijama Književnoga kruga Split predstavili su akademik Nenad Cambj, dekan splitskoga Filozofskog fakulteta Marko Trogrlić te dr. Žarko Radić s Pravnoga fakulteta. Smotra je ove godine posvećena 700. obljetnici Splitskoga statuta. “Iduće godine obilježit ćemo 25. godišnjicu smotre, koja se održavala unatoč ratu, a sada unatoč financijskoj situaciji.

U sedam dana izlagat će 120 sudionika, predstavit ćemo sedam vlastitih izdanja te još dvadesetak knjiga drugih nakladnika”, kazao je član Znanstvenog odbora smotre Nenad Cambj. Smotra će početi u nedjelju 23. rujna, u 18.45, uvodnim, mediteranskim izlaganjem Mirjane Matijević-Sokol “Splitski srednjovjekovni književni krug”. Ponedjeljak i utorak posvećeni su izlaganjima o pravu i povijesti Splitskoga statuta, kojem će domaćin biti dr. Željko Radić.

“Četrdeset znanstvenika govorit će o jednom od najbolje sređenih srednjovjekovnih statuta, koji je bio u upotrebi skoro 500 godina”, rekao je Radić, dodavši da se u Statutu vidi društveni i privatni život. “Riječ je o događaju na razini Hrvatske. To je prepoznao i HAZU, koji je pokrovitelj manifestacije.

Osvjetljavamo baštinu i identitetsku samosvijest”, kazao je dr. Marko Trogrlić, pohvalivši odličnu suradnju Književnoga kruga, Pravnog i Filozofskog fakulteta. Od srijede će teći i 15. književni komparatistički skup, ovaj put posvećen Miroslavu Krleži, na kojem će sudjelovati više od 30 domaćih i stranih proučavatelja. Dolazak na skup o temeljnom splitskom pravnom dokumentu najavio je i predsjednik Ivo Josipović, no zbog državnih obveza pozdravnu riječ pročitat će njegova savjetnica za znanost.

s. kekezNaslovnica Kultura