Kultura Kultura

Na radnom mjestu preminuo Tomislav Lerotić, profesor splitske Umjetničke akademije

Profesor Lerotić i njegova svjetlosna instalacija "Prizemljeni odsjaj" u splitskom Vestibulu

Kratkom porukom Dekanat splitske Umjetničke akademije obavijestio je javnost kako je Tomislav Lerotić, redoviti profesor, u četvrtak iznenada preminuo na svome radnome mjestu na Umjetničkoj akademiji Split. Uz izraze golemog žaljenja zbog smrti cijenjenog kolege, Dekanat UMAS-a nije ništa podrobnije priopćio.

Tomislav Lerotić cijenjeni je profesor, umjetnik i aktivist. Rođen je 1951. godine u Splitu. Pohađao je tečaj grafičkih tehnika na Istituto stataie d’Arteu Urbinu 1968.-1972. 1984. diplomirao je slobodnu grafiku na Fachhochschule fur Gestaltung u Kielu. Od 1984. do 1987, gost predavač na istoj ustanovi. Od 1997. nastavnik na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu.

Uz dizajn, ilustraciju, solarne i kinetičke objekte, radio je na osmišljavanju projekata održivog razvoja. Bio je dugogodišnji aktivist za zaštitu okoliša i dobitnik je Nagrade za najbolji koncept u profesionalnoj kategoriji za rad “Operi me” koji komentira onečišćenje prašinom iz dimnjaka peći cementne industrije.

Premda profesor na Umjetničkoj akademiji, objavio je veliki broj stručnih i znanstvenih radova iz područja ekologije kao i dizajnerskih, filmskih i drugih umjetničkih radova. Bio je član više ekoloških udruga, a također je bio uključen u rad Hrvatskog dizajnerskog društva.

Termin pokopa profesora Lerotića nije objavljen.

R.K.
Naslovnica Kultura