Kultura Kultura

Muzeji ivana meštrovića odabrali laureata

Umjetnik naroda moga sastavu ‘Cantores Maruli’

Muzeji ivana meštrovića odabrali laureata

Splitski vokalni sastav “Cantores Maruli” dobitnik je Nagrade “Umjetnik naroda moga” za osobit doprinos očuvanju i promidžbi hrvatske kulturne baštine za 2011. godinu, a koju dodijeljuje ustanova Muzeji Ivana Meštrovića, priopćili su iz Muzeja.

Kako je obrazloženo, vokalnom sastavu “Cantores Maruli” nagrada je dodijeljena za projekt “Priča o Marku Maruliću”, koji je premijerno predstavljen 20. travnja 2011. godine u crkvici sv. Križa u Meštrovićevim Crikvinama - Kaštelcu u Splitu.

“Priča o Marku Maruliću” je vrijedno glazbeno-literarno ostvarenje koje inovativnim i suvremenim izričajem integrira prebogatu glazbenu, literarnu i pučku tradiciju reinterpretirajući antologijska djela hrvatske kulturne nematerijalne baštine - navodi se u priopćenju Muzeja Ivana Meštrovića.

Nagrada “Umjetnik naroda moga” vokalnom sastavu “Catores Maruli” bit će uručena ove nedjelje 25. ožujka u katedrali sv. Dujma prigodom koncerta tog sastava, a u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture.

Ovo je treću godinu zaredom da se dodjeljuje Nagrada “Umjetnik naroda moga”. To su priznanje za 2010. godinu dobili Goran Golovko i Olja Lozica za dramaturšku obradu i režiju kazališne predstave “Smij i suze starega Splita” Ivana Kovačića, a za 2009. godinu nagrada je pripala Katarini Livljanić i njezinu ansamblu za srednjovjekovnu glazbu “Dialogos” za projekt “Dalmatica”.

Muški vokalni sastav “Cantores Maruli” nastao je krajem 2007. godine u želji da upotpuni i obogati kulturnu ponudu grada Splita i Županije splitsko-dalmatinske.

U središtu ineteresa toga splitskog komornog sastava je izvođenje i promoviranje sakralnog stvaralaštva hrvatskih autora koji su, unatoč neupitnoj vrijednosti, još uvijek slabo poznati domaćoj, a posebice stranoj glazbenoj javnosti.

Vokalni sastav uzeo je ime “Cantores Maruli” ili Pjevači Marulovi kako bi iskazali počast Marku Maruliću Marulu.

R.K.


Naslovnica Kultura