Kultura Kultura

u svome domu u santiago de chileu u 98. godini preminula lily garafulić, jedna od najvećih kiparica u Čileu

ODLAZAK LILY GARAFULIĆ Bila je to umjetnica čelične volje i čudesna žena zlatna srca

u svome domu u santiago de chileu u 98. godini preminula lily garafulić, jedna od najvećih kiparica u Čileu

Prošlog tjedna u Santiago De Chileu u 98. godini umrla je Lily Garafulić, čileanska kiparica hrvatskog podrijekla i direktorica Nacionalnog muzeja lijepih umjetnosti u Santiagu. Rođena je 1914. u Antofagasti, kao najmlađe od devetero djece Petra Garafulića i Margarite Janković, koji su se početkom 20. stoljeća odselili s Brača.

Akademski se školovala u Escuela de Bellas Artes u Santiagu kod Lorenza Domingueza, a bila je dugo godina i dekanica te visoke škole. Godine 1938. i 1939. studijski je boravila u Parizu, 1944.-1945. je kao stipendistica zaklade “Guggenheim” usavršavala u New Yorku obradu kamena i graviru; 1947.-1948. putuje Italijom i izučava tehniku mozaika u Raveni; 1957. godine s kongresa likovnih umjetnika u Veneciji putuje u Grčku i Egipat preko Dubrovnika i Splita. Tada je s njom 7. rujna 1957. za Slobodnu Dalmaciju razgovarao Tonći P. Marović.

Godine 1960. boravi na Uskrsnim otocima, nakon čega stvara svoje drvene i kamene “duhove Aku”; 60-ih godina obilazi Južnu Ameriku radi indijanske umjetnosti i tajni Machu Pichua o kojima pjeva Pablo Neruda u “Canto general”; godine 1988. ponovno je u Europi i posjećuje manastire Makedonije...

Lijepa i neudana žena, radnica golema znanja i energije, stoički stroga za sebe i za svoje studente, jednako snažne osjećajne i intelektualne invencije, ona je za 80 godina kiparskoga rada stvorila više od 300 skulptura, od kojih mnoge monumentalnih dimenzija, i predstavila se brojnim izložbama u Čileu i inozemstvu.

U vijesti o smrti Lily Garafulić “The Santiago Times” je podsjetio kako na njezino hrvatsko podrijeklo, tako i na to da je bila vrlo utjecajna u tamošnjim kiparskim i kulturnim krugovima. Bila je, između ostalog, i dobitnica njihove državne nagrade za umjetnost. Njezina nećakinja Gloria Garafulic-Grabois izjavila je kako je Lily Garafulić imala čelični um i zlatno srce te da je bila čudesna žena.

Nažalost, ni jugoslavenska ni hrvatska vlast, niti kulturne ustanove nisu se zanimale za rad jedne od najvećih likovnih umjetnica s ovog prostora kao niti za mogućnost izlaganja njezinih djela u domovini njezinih roditelja usprkos javno izraženoj volji Lily Garafulić za tim.

R.K.Naslovnica Kultura