Kultura Kultura

kontroverzni izraz riječkog autora u sklopu međunarodne izložbe podijelio publiku

Zbog umjetnosti spalio hrpu knjiga nasred Bačvica!?

kontroverzni izraz riječkog autora u sklopu međunarodne izložbe podijelio publiku

Postavljena je i provokativna instalacija nazvana ‘Spomenik radniku’ splitskih autorica. Radnik u ‘potlačenoj’ pozi s dildom u analnom otvoru može se razgledati u prostorijama Akvarija, no poruka je i na neviđeno jasna...

Kad je prije koju godinu umjetnica Sandra Sterle iz Splita, u sklopu svojega performansa, prošetala gola noseći u rukama plastične vrećice sa žutim logom “Kerum” prepunim knjiga, u svjetlu činjenice da je za gradonačelnika izabran čovjek kojemu kultura nije prva na listi prioriteta, poruka je bila jasna.

Performans u režiji riječkog umjetnika Damira Čarlija Čaruge, koji je hrpu knjiga spalio prigodom otvorenja prve međunarodne izložbe Neafirmirane umjetničke scene, bio je upravo bolno rječit, drastičan, negativan - ali i banalan.

- Prikupio sam svoje knjige, ali i zamolio prijatelje da mi daruju neke svoje najmilije. Bilo je tu beletristike, publikacija, raznih žanrova. Spaljivanjem tih knjiga na podlozi od bijelog platna dao sam do znanja da umjetnost koju znamo više ne postoji. Zato sam performans tako i nazvao - pojasnio je umjetnik, koji je rečenom nazivu dodao i prefiks: Crno na bijelom, što ima osobnu poruku: reminiscencija je na jednu zajedničku epizodu iz suradnje s preminulim Božom Jelinićem, voditeljem umjetničke manifestacije Adria Art Anale.

Na žalost, mnogi neupućeni umjetnikov su performans usko povezali uz nesreću koja se dogodila nekoliko sati kasnije u prostoru Akvarija na Bačvicama, poprištu artističkog zbivanja, kad je mlada djevojka teško opečena zapaljivim sredstvom.

Kako je došla u kontakt s tvari koja se koristila za performans, kao i druge okolnosti, rasvijetlit će se ovih dana; zgarište je u međuvremenu očišćeno, a fotografija knjiga u plamenu osvjetljava puteve umjetnosti, mnogima možda i neprohodne...

Ono što je također jasno “na prvo čitanje” jest, recimo, provokativna instalacija nazvana “Spomenik radniku” splitskih autorica, prvotno postavljena na mjestu gdje bi trebao niknuti spomenik Franji Tuđmanu.

Do zatvaranja izložbe 20. siječnja, međutim, radnik u “potlačenoj” pozi s dildom u analnom otvoru može se razgledati u prostorijama Akvarija, no poruka je i na neviđeno jasna...

Zahvaljujući prvoj međunarodnoj izložbi neafirmiranih umjetnika, Split kao “metropola Dalmacije” pokazao je da ima sluha za više od picigina, disko-barova i sarajevskih ćevapa. Upravo u takvu okruženju ovih se dana događa izložba stotinjak radova - respektabilnih čak, u kontekstu dobi i staža autora - na koju šetnjom Bačvicama možete naići i sasvim besplatno “vižitati”.

lenka gospodnetić
Snimio duje klarić/cropix


Superman, sakate barbike i plave kuverte

Osim ready-made dosjetki, poput plave kuverte naziva “Moj rad prolazi”, pozornost plijeni i nekolicina uradaka u maniri pop-arta, poput dvaju velikih ulja mađarske autorice Naomi Devil, koja upotrebljava postmodernističke simbole: coca-colu i hamburger, ali i martini bianco garnira pilulama za spavanje namjesto dvjema maslinama.

Nina Šestanović iz Zagreba pruža svoj (štafelajni) pogled na depersonalizirane žene u modernom društvu i industriji ljepote, dok mladi Vanja Jović nudi diptih “Barbie i Ken” bez udova...

Za provokaciju se pobrinuo i Ivo Dimnić iz Dubrovnika, koji je u niz otvora za oči plinskih maski umetnuo portrete recentnih vlastodržaca, kao i novinske isječke. Ali, Ivo, zašto Superman?!


 

Naslovnica Kultura
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last