Kultura Kultura

40. GODINA KINOTEKE Njemački film o Dalmaciji iz 1939.

U povodu 40. obljetnice splitske kinoteke “Zlatna vrata“, u tom je prostoru predstavljena knjiga Vlade Ercegovića "205 koraka: 40 godina kinoteke Zlatna vrata“ i prikazan je nepoznati 20-minutni njemački film "Lied der Adria“ nastao 1939., za koji je glazbu skladao Ivo Tijardović.

O samoj Kinoteci i Ercegovićevoj knjizi koja čuva na nju memoriju, ali i daje smjernice za budućnost, govorili su Jurica Pavičić i Daniel Rafaelić.
Pavičić je spomenuo kultni status Kinoteke, njene zlatne godine početkom osamdesetih i najteže dane dok je bio rat pa nije bilo ni struje, a kanali za nabavu filmova bili su presječeni. Danas, istaknuo je, uz napredak tehnologije može se i kod kuće pronaći gotovo svaki film ali, baš sada trebaju ovakve institucije koje će za nas odabirati programe i dijeliti bitno od nebitnog.

 

Rafaelić je dodao kako film ipak treba pratiti na velikom platnu - sve ostalo je samo usvajanje informacije bez nadogradnje.

Potom je prikazan dokumentarac "Pjesma Jadrana“, snimljen u Splitu i okolici dok se ovdje u isto vrijeme snimao igrani film "Princeza koralja“. U njemačkom Bundesarchivu ga je pronašao Leon Rizmaul i riječ je o pravom arhivskom bombonu s kadrovima pazara, Grgura Ninskog, koji je tada bio na Peristilu, kaleta, gajeta s voćem na Rivi, Marjana, Čiova, Poljica i Krke; prate ga glazbene obrade Ive Tijardovića, kojega su za tu priliku producenti angažirali. Mogu se u djelu čuti i napjevi poput "Marjane, Marjane“ i "Jute san se zajubija“.

Film uz prirodne i graditeljske ljepote sadrži i malu ljubavnu dramu, a dok se film pripremao za ovu projekciju, jedan naš sugrađanin prepoznao je među glumcima dvije svoje starije rođakinje, od kojih je jedna još živa.

Jasmina parić
Naslovnica Kultura