Kultura Kultura

u splitu i zagrebu od 29. svibnja do 3. lipnja

Deseti Festival europske kratke priče: pisci šire smijeh i dobre vibracije

u splitu i zagrebu od 29. svibnja do 3. lipnja

Širimo područje borbe na Aziju, Ameriku i Afriku. Programe smo složili tako da odgovaraju na neka od pitanja o kratkoj priči na koja stalno nailazimo, kaže Roman Simić Bodrožić, dodavši da Splićani i Zagrepčani mogu očekivati vrhunsku književnost,

Jubilarni, deseti Festival europske kratke priče, u organizaciji nakladničke kuće Profil, održat će se u Zagrebu i Splitu od nedjelje 29. svibnja do petka 3. lipnja. Festival će u Hrvatsku dovesti zanimljive pisce, pokrenuti i domaće snage, donijeti antologiju europske kratke priče.

Za svoje jubilarno, deseto izdanje Festival sprema poseban program. “Rekao bih da je 10. FEKP bogatiji nego inače. S jedne strane širimo područje borbe na Aziju, Ameriku i Afriku, s druge – gostiju je više i neka su vrsta best of postave proteklih deset godina.

Programe smo složili tako da odgovaraju na neka od pitanja o kratkoj priči na koja stalno nailazimo”, predstavlja ukratko 10. izdanje festivala njegov začetnik i umjetnički direktor Roman Simić Bodrožić, dodavši da Splićani i Zagrepčani mogu očekivati vrhunsku književnost, sjajne ljude i izvrsne performere.

“Bit će zanimljivih tema, puno smijeha i dobre vibre. Nitko tu nije slučajno, a gotovo svi gosti imaju knjige na hrvatskom koje vrijedi pročitati”, kaže umjetnički direktor, inače i sam nagrađivani pisac i urednik u “Profilu”.  

Brodom na Brač

Festival će se nakon četiri godine po drugi put održati u Splitu, i to u srijedu i četvrtak, 1. i 2. lipnja. Sve počinje u 16 sati privatnim razgledavanjem Splita pod vodstvom Jurice Pavičića. Sat poslije u Gradskoj knjižnici o zavođenju u priči govorit će Philip O Ceallaigh iz Irske, Julia Franck iz Njemačke i Maja Hrgović.

Osnivač Festivala Roman Simić Bodrožić
U 18 sati u klubu “Ghetto” o priči i filmu debatirat će Jurica Pavičić i izraelski pisac, scenarist i redatelj Etgar Keret. Završetak prvoga splitskog dana bit će čitanje u klubu “Quasimodo” na kojemu će se predstaviti Arnon Grunberg (Nizozemska), Yiyun Li (SAD/Kina); Willy Uribe (Španjolska), Annelies Verbeke (Belgija) te hrvatski pisci Zoran Pilić i Miroslav Mićanović.

Za četvrtak od 9 do 18 sati predviđen je uobičajeni izlet brodom na Brač, a u 20 sati, kad se spere sol s kose, pisci opet idu u “Quasimodo” na čitanje i oproštajni party. Čitat će Frode Grytten (Norveška), Andrej Blatnik (Slovenija), Julia Franck, Petina Gappah (Zimbabve), Etgar Keret te Tanja Mravak i Senko Karuza.

Zagrebački dio programa počinje u nedjelju u 15 sati na Žitnjaku kad će nedjeljni ručak kuhati Boris Greiner, Zoran Ferić, Senko Karuza i Robert Mlinarec. Nakon toga u 19.30 u “Booksi” o priči i smijehu govorit će Arnon Grunberg, Etgar Keret i Robert Perišić.

U ponedjeljak u 11 sati goste će na autorsku šetnju gradom povesti Boris Greiner, a u podne je okrugli stol o kratkoj priči i festivalima gdje će se okupiti jaka internacionalna ekipa iz Europe i Afrike, a FEKP i Hrvatsku predstavljat će Roman Simić.

U 18 sati o priči i politici govorit će bookerovac James Kelman, baskijski pisac i fotograf Willy Uribe i “najoštrije pero divljeg Istoka” Boris Dežulović. U isto vrijeme u “Profilovu” megastoreu o kratkoj priči od prvopisa do tiska govorit će Jagna Pogačnik, Andrej Blatnik i Miroslav Mićanović.

A na istome mjestu antologiju europske kratke priče predstavit će Frode Grytten, Zoran Ferić i Olga Tokarczuk iz Poljske. Paralelno s time, u 20.30 sati u &TD-u čitat će Georgi Gospodinov (Bugarska); Etgar Keret, Yiyun Li, Philip O Ceallaigh, a od domaćih snaga Mima Simić i Zoran Malkoč. Noć u Muzeju suvremene umjetnosti provest će Etgar Keret.

Veličina priče

U utorak od 13 do 18 sati na Filozofskom fakultetu o škotskoj, irskoj i španjolskoj kratkoj priči govorit će J. Kelman, O Ceallaigh i W. Uribe. Program se potom seli u “Booksu”, gdje će od 17.45 Andrej Blatnik, Zoran Ferić i Georgi Gospodinov raspravljati je li bitna veličina priče, a o (anti)junacima govorit će Frode Grytten, Annelies Verbeke i Edo Popović.

U 20.30 u &TD-u čitat će Julia Franck, Petina Gappah, James Kelman, Olga Tokarczuk, Zoran Ferić i Senko Karuza. Festival završava u petak Yiyun Li Petina Gappah na temu “Otići u svijet, dospjeti u jezik”.

Ukratko, smotra koja je prije deset godina zatvorila sva poglavlja i dovodi Europu u Hrvatsku spremila je pravu književnu feštu, donoseći dozu svježeg zraka u hrvatsku književnu scenu.

Siniša Kekez

Želimo da bude vrhunski

“Bili smo u Zadru, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku, Belome Manastiru, Hvaru... i svugdje je bilo drugačije, a i događale su se fantastične stvari kao što smo u Zadru pokrenuli rezidenciju za europske pisce koja svake godine na mjesec dana ugošćava novog pisca. Za desetu godinu htjeli smo da sve bude vrhunski. Split i Zagreb jesu dva najveća naša grada, svaki ima neki svoj štih, a oba imaju publiku, pisce, mjesta i zanimanje s kojima računamo. Ovo nam je drugi put u Splitu i nadamo se najboljem”, kaže Roman Simić.


Stižu i književne zvijezde

Yiyun Li
Festival europske kratke priče, koji je u prošlom izdanju u Split doveo i Davida Albaharija, sada dovodi poznate pisce poput norveškog pisca Frodea Gryttena, autora kultnih “Pjesama košnice” ili poznatoga slovenskog pisca Andreja Blatnika čijih je nekoliko knjiga prevedeno u Hrvatskoj.

Etgar Keret je puno prevođen u svijetu, a samo u Izraelu knjige priča prodaje u sto tisuća primjeraka. Američka Kineskinja Yiyun Li proglašena je jednom od najboljih američkih spisateljica ispod 40 godina, a dobila je najunosniju svjetsku nagradu za knjigu priča.

Julia Franck prevedena je na 33 jezika, Georgi Gospodinov i Arnon Grunberg također su puno prevođeni. Škot James Kelman dobitnik je Bookera, ali on će nažalost škrtariti u kilometraži pa se neće spuštati do Splita.


Naslovnica Kultura