Kultura Kultura

u splitu prva ovogodišnja tribina ‘traduki’

Balkan – rapsodija, elegija ili svakidašnja jadikovka

u splitu prva ovogodišnja tribina ‘traduki’

Slobodanka Boba Đuderija
Prva ovogodišnja splitska književna tribina “Traduki”, u organizaciji udruge “Kurs”, održat će se u petak u 19 sati u kavani Central na Pjaci.

Pod naslovom “Balkan – rapsodija, elegija ili svakidašnja jadikovka” predstavit će se pjesnik iz BiH Faruk Šehić te bugarska prevoditeljica Rusanka Lyapova, prvi ovogodišnji gosti “Kursova” programa “Writers in residence - Marko Marulić“.

Uz njih će govoriti i nešto svoga pročitati splitski pisci Slobodanka Boba Đuderija i Marijo Glavaš.

Pod vodstvom moderatora Jasena Boke pisci i prevoditelji govorit će o svom iskustvu pisanja i prevođenja na Balkanu u razdoblju tranzicije. Naznačena pitanja su nosi li Balkan nužno negativnu konotaciju ili je to umjetnička prednost, jesmo li još u ratu, jesmo li izgubljeni u prijevodu...

Udruga “Kurs” ujedno je objavila koji će pisci ove godine boraviti u rezidencijalnom programu udruge 2011. godine. Do sada su uglavnom gostovali pisci iz bivše države, a sada su gosti petnaest pisaca iz deset zemalja širega okruženja.

Tako bi iz Bugarske trebao stići hvaljeni Alek Popov (Misija London) te Georgi Gospodinov. Iz Njemačke će doći Nicol Ljubic i Clemens Meyer, iz Austrije će doputovati fotografkinja Lea Titz, a iz Švicarske Reynald Freudiger. Müge Iplikçi stiže iz Turske, Velibor Čolić dolazi kao predstavnik Francuske i BiH, iz Srbije će stići Vladislava Vojnović, a Florin Lazarescu iz Rumunjske.

Zanimljivo je da se na natječaj – koji donosi smještaj u centru grada, mjesečnu stipendiju u visini hrvatske prosječne plaće i kontakte s hrvatskim natprosječnim kolegama i kulturnjacima – prijavilo 45 kandidata.

Kandidate su odabrali predsjednica udruge “Kurs” Maja Vrančić, Edi Matić i Renato Baretić kao hrvatski članovi, Alida Bremer i Antje Contius kao njemački, György Dalos iz Mađarske te Sezer Duru iz Turske.

Iz udruge “Kurs” ističu želju da se ovim programima književni i kulturni život grada Splita poveže s europskim centrima knjige te da se oživi književna scena grada.

S. Kekez, foto: arhiv cropix

Naslovnica Kultura