Kultura Kultura

Baština

NA PERISTILU Radnja koja će 'zbrinuti' vijek fotografije

Baština

Stara fotografska radnja na Peristilu ponovno je otvorila vrata. Osim tradicionalne usluge, tamo će se sada raditi i na očuvanju fotografske baštine

Stara i poznata fotografska radnja “Peraica“ na Peristilu ponovno je otvorena, a vlasnica Ana Peraica, koja je ove godine prva u Hrvatskoj doktorirala iz područja fotografije, predstavila je Splićanima novouređeni prostor.

Za otvaranje je pripremila prezentaciju radova svojega pokojnoga djeda Antonija Peraice i oca Dražena − od pejsaža do kazališnih fotografija, ali i izbor rijetko viđenih slika Splita koje je njezina obitelj spasila od zaborava.

Još je otac sadašnje vlasnice “skidao“ stare fotografije i prenosio ih na platno, a kći se nastavila baviti spašavanjem starih negativa i pretraživanjem arhiva. Neki od njezinih radova − zaboravljene fotografije obrađene novim tehnologijama − dobili su međunarodne nagrade, a Ana Peraica u međuvremenu je u Rijeci obranila doktorsku disertaciju s temom “Fotografija kao dokaz“.

Sada je, dvije godine nakon očeve smrti, odlučila nastaviti obiteljsku tradiciju, ali na nov način. Radnju je uredila točno onako kako je izgledala prije 60-ak godina dok ju je vodio njezin djed.

U prvom dijelu prostora stalna je izložba restauriranih fotografija staroga Splita, i niz detalja koji odišu prošlošću i ukusom onoga vremena: crveni zastori pred kojima su se snimali portreti, istočnjački tepih, polica s knjigama, stara škrinja (bavul) i katriga, muzejski primjerci fotografskih aparata i rasvjetnih tijela. Stražnji dio namijenjen je produkciji i opremljen novom tehnologijom.

Muzej fotografije

Peraica drži da će njezin atelijer obogatiti kulturnu ponudu i biti zanimljiv turistima, ali ono čemu se želi posvetiti jest očuvanje gradske memorije − već je stupila u kontakt s raznim kulturnim ustanovama u čijim se arhivima čuvaju fotografije i dokumenti koje treba obraditi jer nezaustavljivo propadaju zbog neprilagođenih uvjeta.

− Fotografijama starima stotinjak godina istječe rok trajanja, neumitno se troše zbog kiselina u papiru i izbjeljivača koji su se koristili. One novije trajat će još kraće. Najgore je što im se može dogoditi obično skeniranje, koje, pogotovo starije fotografije, jednostavno progori − kaže doktorica za fotografiju.

Osim rada na spašavanju gradskih arhiva, Ana Peraica nastojat će oživiti i tradiciju snimanja obiteljskih portreta i studijskih fotografija. Također, velika joj je želja da Split jednoga dana dobije i muzej fotografije.

jasmina parić

Naslovnica Kultura